Producătorul de jocuri video Ubisoft, care are afaceri și în România, ar putea fi vândut. Cine l-ar putea cumpăra?

Ubisoft

Ubisoft, companie producătoare de jocuri video cu birouri și afaceri și în România, este din nou în centrul atenției, iar de data aceasta afacerea chiar ar putea fi vândută sau delistată, ceea ce ar putea duce la concedieri de zeci de mii de persoane, scrie Fast Company.

Ultimii ani nu au fost cei mai buni pentru compania de jocuri video Ubisoft, iar 2024 a fost deosebit de dureros pentru aceasta. Foarte așteptatul joc, Star Wars: Outlaws, a fost o dezamăgire din punct de vedere al vânzărilor, evitând în cazul acesta o posibilă nouă intrare în franciza Assassin’s Creed în urmă cu câteva săptămâni în urmă. Lucru care a adus la evitarea termenelor fiscale.

Compania are un catalog bogat de francize deținute (inclusiv Assassin’s Creed, Rabbids, Prince of Persia și Watch Dogs), precum și acorduri blocate de licențiere (Tom Clancy, Uno, South Park). Toate acestea au făcut-o să pară atrăgătoare pentru cumpărători, dar problemele companiei din ultima vreme au aruncat-o în umbră.

Speculațiile despre preluarea Ubisoft circulă deja de ceva timp, respectiv din luna mai a anului 2024. Atunci, acțiunile companiei se tranzacționau cu 30% sub maximul său din ultimele 52 de săptămâni, iar tranzacțiile atingeau mai puțin de jumătate, comparativ luna iulie a anului 2018. În prezent, lucrurile nu s-au îmbunătățit. Acțiunile Ubisoft au scăzut cu 44% de la an la an și au scăzut cu 78% în ultimii cinci ani.

În prezent, Ubisoft este listată, dar acțiunile sale au scăzut puternic. Pentru a repara această situație, acționarii Tencent și familia Guillemot, inclusiv CEO-ul Yves Guillemot, se gândesc la soluții. Se zvonește că Ubisoft ia în considerare o vânzare care ar duce la privatizarea companiei și delistarea sa de pe bursă. Chiar cei doi mari acționari ar conduce acest demers și ar putea cumpăra acțiunile listate.

Ubisoft a confirmat zvonurile într-o declarație pe 7 octombrie, spunând: „Ubisoft a observat speculațiile recente din presă cu privire la potențiale interese în jurul companiei. Aceasta își analizează în mod clar toate opțiunile strategice referitoare la interesul părților interesate și va informa piața dacă și când va fi cazul.”

Astfel, acționarii Ubisoft se gândesc la un „buyout”, adică o achiziție a acțiunilor listate.

„Compania are în mod clar valoare și, cu sprijinul familiei Guillemot și implicarea investitorului strategic Tencent, credem că o ofertă oficială de preluare are șanse de reușită”, a scris analistul Michael Pachter într-o notă către investitori.

Aproximativ în același timp, AJ Investments, un investitor activist, a anunțat că a adunat sprijinul a 10% din acționarii Ubisoft și a început să facă presiuni pentru a vinde compania unei firme de private equity sau unei terțe de părți care nu a fost numită.

O achiziție privată ar aduce probabil reduceri de personal. Ubisoft are 19.000 de angajați în întreaga lume, iar Pachter spune că, pe baza estimărilor actuale, veniturile se ridică la doar 103.000 euro per angajat. De asemenea, compania trebuie să schimbe modul în care produce jocuri, lucru pe care Guillemot însuși l-a recunoscut atunci când a anunțat cifrele slabe.

„Comitetul Executiv, sub supravegherea Consiliului de Administrație, lansează o revizuire care vizează îmbunătățirea în continuare a execuției noastre, în special în această abordare centrată pe jucător, și accelerarea căii noastre strategice către un model mai performant în beneficiul părților interesate și al acționarilor noștri.”

Întrebarea este, totuși, dacă va fi suficient? Ubisoft și-a îndepărtat o parte din baza de jucători în ultimii ani și este necesar să îi recupereze. Comentariile din online despre companie indică că acest lucru este aproape imposibil de realizat. Totuși, dacă industria jocurilor video are un truism, s-ar baza pe dezvoltarea unui singur joc, extrem de bun, pentru a-i face pe oameni să uite trecutul tumultos.

Compania Ubisoft are activități și în România, cu un sediu în București de mai bine de 31 de ani. Compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 350 milioane de lei, în creștere ușoară cu 1,82%, și a raportat un profit de aproape 25 milioane de lei, în scădere cu 7,67%, și 1.688 de angajați.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.