Firma BioNTech a convenit să achiziționeze compania britanică InstaDeep, un startup de inteligență artificială (AI), pentru o sumă de până la 562 milioane de lire sterline (682 milioane de dolari), pentru a-și accelera capacitățile de cercetare și producție în domeniul biotehnologiei, scrie Reuters.
În cadrul celui mai mare acord de preluare încheiat până acum de producătorul german de vaccinuri, BioNTech va plăti 362 de milioane de lire sterline în avans, într-o combinație de numerar și un număr nespecificat de acțiuni BioNTech, și până la 200 de milioane de lire sterline în funcție de performanțele viitoare ale InstaDeep.
“Obiectivul nostru prin această achiziție este de a integra AI fără probleme în toate aspectele activității noastre – de la cercetare până la fabricarea și livrarea produselor noastre”, a declarat cofondatorul și directorul executiv al BioNTech, Ugur Sahin.
Sahin a citat, de asemenea, parteneriatul încheiat săptămâna trecută de BioNTech cu guvernul britanic pentru dezvoltarea de terapii personalizate împotriva cancerului și modul în care inteligența artificială ar putea ajuta în acest sens.
Cu venituri estimate pentru vaccinul COVID-19 de până la 17 miliarde de euro (18,2 miliarde de dolari) numai în 2022, BioNTech este bine finanțată pentru a avansa în activitatea sa privind noile imunoterapii împotriva cancerului și alte vaccinuri, iar AI va juca un rol din ce în ce mai important.
BioNTech a făcut parte dintr-un grup de investitori care au participat la o rundă de finanțare de 100 de milioane de dolari la InstaDeep în urmă cu un an. A refuzat să spună cu exactitate cât de mult a investit atunci sau ce cotă din InstaDeep deținea.
BioNTech a declarat că este deja implicată în zeci de proiecte comune cu InstaDeep, inclusiv eforturile dezvăluite anul trecut pentru a determina rapid dacă o nouă variantă de coronavirus este un motiv de îngrijorare.
InstaDeep, cu aproximativ 240 de angajați, va continua să furnizeze serviciile sale de inteligență artificială și învățare automată altor companii, inclusiv Google și Nvidia..