Producătorul național de gaze Romgaz a realizat un profit de 1,73 miliarde de lei, în primul semestru. Astfel, profitul a crescut cu 126%, în plină criză a gazelor, chiar dacă producția de gaze a scăzut ușor

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Producătorul național de gaze Romgaz a realizat un profit net de 1,73 miliarde de lei în primul semestru al acestui an, o creștere de 126,62%, în contextul în care prețul gazelor a ajuns în ultimele luni la un nivel fără precedent, în contextul amenințării opririi robinetului de gaze rusești.

Veniturile totale raportate de grupul Romgaz au fost mai mari cu 5,35 miliarde lei în primul semestru din 2022, înregistrând o creştere de 236,75%, potrivit Raportului semestrial transmis vineri de compania către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cea mai importantă contribuţie la această creştere a avut-o cifra de afaceri din vânzarea gazelor naturale (6,68 miliarde lei în S1 2022 faţă de 1,97 miliarde lei în S1 2021).

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

O altă contribuţie semnificativă la creşterea veniturilor a fost cea a cifrei de afaceri din vânzarea de energie electrică (498,58 milioane lei în SI 2022 faţă de 42,75 milioane lei în SI 2021).

Potrivit documentului transmis BVB, cheltuielile totale au crescut în SI 2022 cu 309,27%, în principal din cauza majorării cheltuielilor cu redevenţa (+734,01 milioane lei) şi a impozitului pe veniturile suplimentare (+3,46 miliarde lei). În trimestrul al II-lea al acestui an a fost introdus un impozit pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea de energie electrică, al cărui cuantum a fost de 62,84 milioane lei, precizează compania.

Consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional pentru SI 2022 a fost de 63,35 TWh, cu aproximativ 13,3% mai mic decât cel înregistrat în SI 2021, din care circa 18,27 TWh a fost acoperit cu gaze din import iar diferenţa de 45,08 TWh cu gaze din intern, la care Romgaz a participat cu 27,56 TWh, ceea ce reprezintă 43,35% din consumul naţional şi 61,44% din consumul acoperit cu gaze din intern. Cota de piaţă a Romgaz pe piaţa livrărilor de gaze interne din România este de 61,44%, cu 10,5% mai mare decât cota deţinută în perioada similară a anului trecut.

Producţia de gaze naturale, realizată în primele şase luni ale anului 2022, a fost de 2,52 miliarde mc, ceea ce înseamnă un declin foarte mic de producţie (0,16%) raportat la producţia înregistrată în semestrul I al anului 2021, precizează sursa citată.

„Nivelul ridicat al producţiei de gaze naturale înregistrat în Semestrul I 2022 a fost influenţat de: implementarea de măsuri pentru optimizarea exploatării zăcămintelor de gaze naturale; continuarea şi extinderea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze; efectuarea de programe de reparaţii şi intervenţii la sondele cu productivitate scăzută sau inactive; finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea de noi sonde la această infrastructură”, se precizează în documentul citat.

Producţia de energie electrică a Romgaz a fost de 544,66 GWh, fiind mai mare cu 341,58 GWh decât cea realizată în perioada similară a anului 2021 (+168,2%). Cu această producţie Romgaz deţine o cotă de piaţă de 1,95%.

În luna mai 2022, Romgaz a semnat contractul de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Preţul convenit al acestei tranzacţii este de 1,06 miliarde dolari. Preţul de achiziţie poate fi ajustat în anumite condiţii, conform prevederilor contractului de achiziţie. La semnarea contractului de achiziţie, Romgaz a trebuit să achite un avans/depozit în valoare de 106 milioane dolari.

Tot în luna mai 2022, Romgaz a semnat un acord de finanţare în valoare de 325 milioane euro, cu Raiffeisen Bank, pentru finanţarea parţială a achiziţiei acţiunilor EMEPRL. În luna iunie 2022, Romgaz a semnat un act adiţional la acordul de finanţare prin care împrumutul de 325
milioane euro este acordat de Raiffeisen Bank şi Banca Comercială Română.

Acţionarul majoritar al Romgaz este statul român, cu o participaţie la capitalul social de 70%.

Începând cu data de 12 noiembrie 2013, acţiunile emise de SNGN Romgaz SA sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti. Totodată, acţiunile societăţii sunt suport pentru certificate globale de depozit (GDR-uri) emise de The Bank of New York Mellon, GDR-uri care se tranzacţionează pe Bursa de Valori Londra.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Așa profit la cifrA de afaceri mai zic și Io. Bravo! Adevărul e că au și muncit la înmulțire: 10 la sută ori prețul metrului cub, sau kwh, rezultat peste 1 miliard lei. Trai neneaca.

  2. Pai ce vina are Romgazul că i criza de gaze?! daca nu.si băgau politicienii coada acum avem gaze și pentru vecini! Dar așa.i când PSDul a făcut jocurile Rusiei și a blocat exploatările din Marea Neagra prin marea lege offshore! Nici asta modificată nu.i prea avantajoasa și sa vedem daca pentru OMV Petrom va fi rentabil să înceapă exploatarea! Daca nu, rămânem tot la ce va dezvolta Romgaz in zona onshore!

  3. Stimate autor , pai de ce nu incepeti cu Titlul :
    —AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRA ! Da aici in ,miliardele ,,de profit ,ca doar nu au imprumutat de la FMI , acele miliarde .Este foarte clar ptr cine citeste cu ;
    Cap Limpede ,de unde au , profituri imense , Da din facurile noastre !!
    –Ma gandesc cu groaza la lunile de iarna .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.