Producţia chipsurilor Csiki, oprită de autorități deoarece sunt produse în „Ţinutul Secuiesc” în loc de „România”

Redacția iun. 11, 2022 28 comentarii
Csiki Chipsz

Producătorul faimoasei beri Csíki Sör a anunțat că autoritățile române au oprit producția de chipsuri Csíki Csipsz, după ce pe ambalajele a 33 de produse a fost indicat ca loc de producție „Ținutul Secuiesc”, și nu România.

„Astăzi, autoritățile române au oprit producția și distribuția produselor Csíki Chipsz, deoarece 33 de produse sunt numite ca locație de producție în Ținutul Secuiesc, nu România. Oprirea imediată a fost dispusă în urma raportului activistului român de extremă dreapta Dan Tanasă. Autoritățile române au îndemnat și Fabrica de bere Csík să schimbe numele locației de producție din Ținutului Secuiesc în România. Ambele companii din Szekelyland au făcut recurs împotriva deciziei și nu se vor opri cu producția și distribuția. Comunitatea Csíki Chips și Csíki Beer Manufacture îi urează domnului Dan Tanasă să „bea apa ursului””, a transmis Csíki Sör, într-un comunicat de presă.

Parlamentarul AUR Dan Tanasă a explicat pe contul său de Facebook că a sesizat ANPC privind inscripţionarea ambalajelor produse sub marca „Csiki Csipsz” şi „Csiki Sor”, care în loc de România au trecut pe toate ambalajele ca loc de provenienţă „Ținutul Secuiesc”. Deputatul AUR spune că „pe lângă insulta la adresa României, prin care este menţionată apartenenţa judeţului Harghita la aşa-zisul ţinut secuiesc, toate produsele au parte de descrieri şi etichete exclusiv în limba maghiară”.

Nu este prima dată când numele alese de Csíki Sör au stârnit agitație. În 2017, Csíki Beer Manufactory a fost dat în judecată de Heineken Brewery prin intermediul filialei sale locale, sub numele „Real Csíki Beer” sau „Igazi Csíki Sör” în maghiară. Heineken produce și distribuie o bere numită Ciuc (Csíki în română) și de aceea a dat în judecată compania Csíki Sör. Părțile au ajuns în cele din urmă la un acord și au încetat orice litigiu.

Sursa foto: Facebook

Comentarii

 1. …” sunt produși”? ! adică “doi chipsuri,sau “doi chpși “sau “doi chips”?aveți dreptate să vă legați mereu de calitatea invațămantului de azi… unii n-ar fi ajuns jurnalisti never, oarecând ( (măcar tocmeau un corector la gazetă ,ca să nu se vadă de ce sunt in stare,sau isi luau un dictionar…cu “goagalul”o fi mai greu…multă lume săracă ,frate!da’fericită,că e liberă chiar și să scrie cum vrea mușchiul lui cerebral

  • UDMR e la putere de 30 de ani. In România se tin alegeri parlamentare din 4 în 4 ani pentru a afla cu cine va guverna UDMR.

 2. Care “tinut secuiesc”? Poate in mintile bolnave ale revizionistilor maghiari (indiferent de nationalitatea lor): „În prezent nu există ţinut secuiesc. Sunt câteva judeţe din România în care locuieşte şi populaţie maghiară. În acest context s-a promovat ideea unui teritoriu secuiesc în presa străină şi forurile internaţionale. Denumirea nu ar trebui folosită, deoarece dă legitimitate ideii de autonomie, care a dispărut odată cu decizia statului ungar în 1876”, explică pentru ZF istoricul Marius Diaconescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti.” Autoritatile romane ar cam trebui sa-si faca treaba si fara a fi sesizati ne unii si de altii.

 3. Dar berea care se comercializeaza in Selgros si care pe etichete scrie numai in maghiara, de ce este lasata la vanzare? Ba mai mult, am vazut-o si in SPAR in HU? Si tot fabricata in Szekelyfold!
  Nu trebuie sa stim si noi ce scrie pe etichete?

 4. .Ca sa fie aproape clar.
  Părțile au ajuns în cele din urmă la un acord și au încetat orice litigiu dupa ce:
  1. Ungaria a incurajat populatia sa boicoteze produsele Heineken (Csiki au manufacturi si in Ungaria);
  2. Un oficial Ungar a declarat mai in gluma, mai serios ca s-ar ptea sa le interzica steaua rosie in cicnci colturi de pe emblema Heineken, ca fiind insemn comunist;
  3. Csiki Sor si-a schimbat numele din “Adevarata Bere Csiki”, in “Berea Interzisa Csiki”, pentru Romania.
  Si da, Tinutul Secuiesc exista, caci altfel nu s-ar discuta despre el cu atata patos de toate partile.

 5. Toate mizeriile astea se intampla pentru ca Romania nu are Presedinte Roman si Ministru de Externe Competent.
  S-au intalnit cu Unguroaica si a iesit bla,bla,bla!
  Iar Parchetul e condus de un hungur si nu se poate autosesiza la iredetiştii ăştia!
  Iar presa aservita Guvernului nu zice nici pâs!
  Aşa li s-a ordonat!

 6. Din punct de vedere economic acțiunile de genul menționat sunt păgubitoare. Doar daca “nu ai toate țiglele pe casa” îți creezi singur probleme, îți limitezi piata de desfacere (= nu adresează produsul meu și la români), riști amenzi etc. Sau dacă ești SUBVENTIONAT de o entitate care are interesul să creeze probleme etnice, fara sa ii pese de costurile asociate. Ghici ghicitoarea mea cine este?

  • Doar n-o sa tina cu inamicul roman. PSD se trage probolsevicii loviturii de stat numita revolutie ( Perestroika) si executata de agenti rusi cu implicare maghiara.

 7. Trebuiau oprite cand sunt scrise in ungureste, si nu in lb. romana prima data, sau macar si in romana, dar nici in aceea! nu e posibil asa ceva! Bine e si atat de rau, cum e

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *