Producția Europei de energie electrică din eoliene și solar a depășit-o pentru prima dată pe cea din gaz

European Energy fotovoltaice eoliene Sursa foto: europeanenergy.com

Energia eoliană și solară au acontat 22% din energia electrică produsă în Europa, anul trecut, depășind pentru prima dată sursa gaz și depășind din nou cărbunele, potrivit unui studiu realizat de grupul de reflecție în domeniul energiei Ember, relatează Euractiv. Studiul Ember European Electricity Review 2022, publicat azi, arată că energiile regenerabile domină din ce în ce mai mult piața de electricitate din UE, producția de energie solară crescând cu un record de 39 terawați-oră în 2022, în creștere cu 24% și aproape dublând recordul anterior.

„Asistăm la o accelerare remarcabilă a ritmului în care se construiește energie din surse regenerabile… Este clar că cetățenii europeni doresc să beneficieze de energie ieftină și curată. Aceasta arată că obiectivul nostru de a atinge 45% de energie regenerabilă până în 2030 este ambițios, dar pe deplin fezabil”, a declarat Frans Timmermans, responsabilul UE pentru climă.

Potrivit raportului, energia eoliană și cea solară au generat 22% din mixul de energie electrică al UE, în timp ce gazele fosile au generat 20%, iar cărbunele 16%.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Această creștere a surselor regenerabile a ajutat Europa să facă față deficitului fără precedent în ceea ce privește producția de energie hidro și nucleară – cauzat de curenți de aer și, respectiv, de întreținere -, un deficit egal cu 7% din cererea totală de energie electrică a Europei în 2022. „Europa a evitat cele mai grave efecte ale crizei energetice. Șocurile din 2022 au provocat doar o mică ondulație în energia pe bază de cărbune și un val uriaș de susținere pentru energiile regenerabile. Orice temeri legate de o revenire la putere a cărbunelui sunt acum moarte”, a declarat Dave Jones, șeful departamentului de analiză a datelor de la Ember.

Cu toate acestea, cărbunele nu a căzut „din grații” în mod natural, ci a fost nevoie de o conjuncture de factori și de eforturi. „Mult clamata renaștere a cărbunelui s-a dovedit a fi un non-eveniment, energia solară și un efort de economisire la nivelul UE jucând un rol central în menținerea luminilor aprinse”, potrivit lui Pieter de Pous, lider de program la grupul de reflecție privind clima E3G.

Potrivit raportului citat, hotărârea țărilor europene de europene de a renunța la energia fosilă a rămas puternică, chiar și în noul context economic și geopolitic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sper sa nu se revina la minele pe carbuni… Este foarte bine ca energia solara si cea eoliana le-au depasit pe celelalte cu 22%. Ar trebui sa devina din ce in ce mai accesibile pentru toata lumea. Eu am un sistem fotovoltaic on-grid care a costat mult, insa ma gandesc la cost ca la o investitie. Oricum, sunt multumit ca produc cu putin mai mult decat consum.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.