Producţia industrială a scăzut cu 1,6% în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă din 2021. Scăderi mai mari s-au înregistrat la Energie

Foto Pexels/ Pok Rie

Producţia industrială din primele nouă luni ale anului a scăzut cu 1,0% ca serie brută și cu 1,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 6,6%.

În luna septembrie 2022, producţia industrială a crescut faţă de luna august 2022 cu 12,4% ca serie brută și a scăzut cu 0,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Faţă de luna septembrie 2021, producţia industrială a fost mai mare atât ca serie brută (+0,8%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+1,6%).

În luna septembrie 2022, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 12,4%, ca efect al creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+15,6%) și industria extractivă (+2,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,0%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,7%) și industriei prelucrătoare (-0,1%). Industria extractivă a crescut cu 0,5%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 0,8%, susținută de creșterea industriei prelucrătoare (+2,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 7,9%, respectiv cu 2,4%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 1,6%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+3,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 8,0%, respectiv cu 2,4%.

În perioada 1.I – 30.IX.2022, comparativ cu perioada 1.I – 30.IX.2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 1,0%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,7%) și industriei extractive (-3,9%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 30.IX.2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a fost mai mică cu 1,6%, din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,6%), industria extractivă (-3,9%) și industria prelucrătoare (-0,5%).

Foto Pexels/ Pok Rie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *