Producție mare în eoliene. Vântul puternic trimite cantități record de energie ieftină la export

eoliene EDP Renewables

Vântul puternic care a început să bată, de ieri, în România a făcut ca producția de energie eoliană să urce până la peste 2.600 MWh, această sursă reprezentând acum mai mult de 30% din totalul producției de electricitate din țară.

Eolianul este, de departe prima sursă de producție de energie a țării și, concomitent, prima sursă a exportului de energie, cu aproape totate morile de vânt din România generând electricitate. Se poate vedea, din diagrama alăturată că sinusoida producției de energie electrică în SEN o urmează îndeaproape pe cea a exporturilor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

 

Cu cât urcă eolianul, cu atât urcă și exportul, care ajunge, azi, la 10.00, la 2.800 MW. Practic, toată energia eoliană se exportă, ceea ce este de înțeles, pentru că este cea mai ieftină, adică cea mai competitivă, ca preț, fiind subvenționată de toți consumatorii locali prin sistemul certificatelor verzi. Destinațiile exporturilor românești sunt Ungaria și Bulgaria, potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie. Aproape pe fiecare interval orar, România este net exportator de energie.

Producția mare de energie eoliană mai face ca azi, per total, electricitatea „curată” să reprezinte circa 60% din producția țării, aici incluzând eolienele, apa, energia fotovoltaică și biomasa.

Capacitatea instalată în eolian este de circa 3.000 de MW. La o producție de peste 2.600 MW, înseamnă că, azi, aproape toate morile de vânt se învârt și produc curent.

Per total, la nivel de putere instalată, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Energia ieftină produsă de eoliene nu este a noastră deoarece parcurile eoliene sunt ale companiilor străine. Ele vând ieftin afară deoarece energia este ieftină. Sunt curios, statul român cu cât impozitează aceste companii ?

  2. Se poate vedea, din diagrama alăturată că sinusoida producției de energie electrică în SEN o urmează îndeaproape pe cea a exporturilor.

    Poate curba producției …
    Se vede că nu aveți cunoștințe minime de specialitate .
    Vindem la export energie subvenționată din banii consumatorilor ! Bravo !

  3. Energie eoliana, în contra teren arabil ? La ce coaste neproductive are Dobrogea, mai încap cel puțin 100 de eoliene!

    • Da să vezi probă de coaste neproductive prin Alba, Sibiu, mai e loc pentru sute de eoliene, dar să producă energie pentru ce? Economia e în moarte clinică, iar populația e pă economie. Dacă iarna ce vine e aspră și cu – la greu nu știu câți mai apucă primăvara, toată țara e pe trânci.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.