Vântul puternic care a început să bată, de ieri, în România a făcut ca producția de energie eoliană să urce până la peste 2.600 MWh, această sursă reprezentând acum mai mult de 30% din totalul producției de electricitate din țară.
Eolianul este, de departe prima sursă de producție de energie a țării și, concomitent, prima sursă a exportului de energie, cu aproape totate morile de vânt din România generând electricitate. Se poate vedea, din diagrama alăturată că sinusoida producției de energie electrică în SEN o urmează îndeaproape pe cea a exporturilor.
Cu cât urcă eolianul, cu atât urcă și exportul, care ajunge, azi, la 10.00, la 2.800 MW. Practic, toată energia eoliană se exportă, ceea ce este de înțeles, pentru că este cea mai ieftină, adică cea mai competitivă, ca preț, fiind subvenționată de toți consumatorii locali prin sistemul certificatelor verzi. Destinațiile exporturilor românești sunt Ungaria și Bulgaria, potrivit datelor OPCOM, operatorul bursei de energie. Aproape pe fiecare interval orar, România este net exportator de energie.
Producția mare de energie eoliană mai face ca azi, per total, electricitatea „curată” să reprezinte circa 60% din producția țării, aici incluzând eolienele, apa, energia fotovoltaică și biomasa.
Capacitatea instalată în eolian este de circa 3.000 de MW. La o producție de peste 2.600 MW, înseamnă că, azi, aproape toate morile de vânt se învârt și produc curent.
Per total, la nivel de putere instalată, cel mai mare producător de energie al României este Hidroelectrica. Cărbunele, teoretic, are o capacitate mai mare, de peste 10.000 de MW. Practic însă, mare parte din capacități nu mai funcționează, fie pentru că sunt depășite moral și fizic, fie că nu pot găsi loc în piață, din pricină că energia pe care o produc este mult prea scumpă.