Profesor de economie: Inflaţia, creşterea fiscalităţii, dobânzile şi extremismul, printre pericolele din 2025 / Evitaţi creditul de consum, pe cât posibil

Cristian Paun Sursa foto: Facebook/ Cristian Păun

Cristian Păun, profesor universitar de economie și finanțe internaționale, identifică zece „pericole” pentru anul 2025, între acestea numărându-se inflaţia, creşterea fiscalităţii, dobânzile ridicate, încetinire creşterii economice, instabilitatea politică şi extremismul. În acest context, profesorul are o serie de recomandări: „Tăiaţi de pe listă cheltuielile inutile sau cheltuielile care nu sunt neapărat necesare acum. Consolidaţi-vă rezervele. Dacă se poate, găsiţi noi surse de venit care să completeze sursele existente. Faceţi ca şi acest an să contribuie decisiv la independenţa voastră financiară. Evitaţi creditul de consum, pe cât posibil. Folosiţi creditarea doar la nevoie şi doar pentru investiţii”, transmite News.ro.

Pe primul loc între „pericolele din 2025” se află, în opinia profesorului Cristian Păun, inflaţia.

„Cu un deficit în continuare excesiv şi dificil de temperat în condiţiile unei economii care stagnează, inflaţia rămâne fenomenul macroeconomic cel mai periculos şi pentru anul 2025. Când cheltuieşti resurse pe care nu le ai, mai ales distribuite pentru consum (salarii, pensii, asistenţă socială), nu ai cum să ai o creştere de preţuri constantă şi consistentă. Deficitul României, ca procent din PIB, poate nu pare mare, dar ca sume absolute este imens. Acele sume nu există în realitate, nu le produce economia reală, se aduc din viitor prin împrumuturi”, explică profesorul într-un mesaj postat pe Facebook în prima zi a anului.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Creşterea fiscalităţii ”într-o ţară în care presiunea fiscală este enormă” este un alt pericol, în opinia lui Cristian Păun. Acesta explică faptul că taxa pe stâlp, „câteva taxe mărite” precum împozitul pe dividende, eliminarea de facilităţi pentru categorii profesionale sau micşorarea plafonului pentru a fi încadrat drept microîntreprindere dar şi accize mai mari, „toate înseamnă taxe mai multe şi mai mari pentru 2025”.

„Probabil vor creşte şi alte taxe, dar în a doua jumătate a anului, după alegerile prezidenţiale (cel mai probabil va creşte TVA)”, este de părere profesorul.

Printre pericolele identificate de acesta pentru acest an se numără „presiunea şi mai mare pe cei cu venituri mici şi foarte mici”, dobânzile despre care crede că vor rămâne la un nivel ridicat atâta timp cât nu se rezolvă problema deficitului şi a inflaţiei, încetinirea creşterii economice şi în România şi în ţările din UE, principalii parteneri comerciali şi principalii investitori în economia românească.

Instabilitatea politică, încetinirea drastică a reformelor, degradarea poziţiei României în clasamentele internaţionale care conferă credibilitate şi „accentuarea şi mai mult a curentului extremist (naţionalist, suveranist)” care „va genera o depărtare de ceea ce a generat şi generează cea mai mare parte a prosperităţii pe aici: multinaţionale, integrare europeană, integrare financiară, globalizare” sunt alte pericole pentru economie şi societate în opinia lui Cristian Păun.

„Având în vedere aceste pericole, recomand şi pentru 2025 prudenţă maximă. Investiţi mult în voi, specializaţi-vă şi mai mult în cât mai multe lucruri, creşteţi capacitatea voastră de rezilienţă şi rezistenţă la crize. Fiţi cumpătaţi şi tăiaţi de pe listă cheltuielile inutile sau cheltuielile care nu sunt neapărat necesare acum (pot fi amânate). Fiţi atenţi la informaţiile şi ştirile care vizează toate aceste 10 pericole şi acţionaţi în consecinţă. Consolidaţi-vă rezervele. Dacă se poate, găsiţi noi surse de venit care să completeze sursele existente. Faceţi ca şi acest an să contribuie decisiv la independenţa voastră financiară. Evitaţi creditul de consum, pe cât posibil. Folosiţi creditarea doar la nevoie şi doar pentru investiţii. Mai ales investiţii cu valoare adăugată mare, efect de antrenare mare. Aveţi grijă mare la sănătate. Este foarte costisitor să te îmbolnăveşti în România. În România este o investiţie personală importantă, cu valoare adăugată extrem de mare”, concluzionează Cristian Păun.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pentru cine nu știe :
    Un alt caz este cel al economistului Cristian Păun. Profesor de economie la Academia de Studii Economice, Păun a fost instalat în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) din decembrie 2019. Cristian Păun beneficiază de o indemnizaţie brută de 12.000 de lei de pe urma poziţiei ocupate la stat, ….
    Pe vremea lui Ludovic Orban , dom ‘ profesor își rotunjea veniturile fără să își facă griji pentru fenomenele macroeconomice .
    Să analizăm ce ne spune dom ‘ profesor :
    1. Să fim cumpătați în aceste momente dificile ?! Adică , când nu sunt perioade dificile , sa fim risipitori ! Uraaaa !
    2. Crește inflația . Personal cred că reducerea cererii , prin reducerea masei monetare, urmare ordonanței trenuleț, va duce la încetinirea inflației . Vom vedea cine are dreptate .
    3. Creșterea dobânzilor . Nu cred că dobânzile vor crește semnificativ. După aprobarea bugetului de stat pe 2025 vom vedea reacția pieței .
    4. S-ar putea ca măsurile luate prin ordonanța trenuleț și posibil cele prin viitorul buget pe 2025 să fie ca un duș rece pentru mediul de afaceri , care să înțeleagă că vremea favorurilor a trecut și a revenit vremea competiției corecte , care stimulează dezvoltarea.
    În rest numai de bine .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.