Profitul gigantului bancar HSBC a crescut vertiginos în trimestrul III, pe fondul majorării ratelor dobânzilor, dar a suferit o lovitură de 500 de milioane de dolari legată de piața imobiliară din China

HSBC pixabay.com

Creșterea ratelor dobânzilor a făcut ca profiturile HSBC să crească vertiginos, în timp ce gigantul bancar și-a stabilit planuri de a oferi miliarde de dolari în plus acționarilor săi, transmite BBC. Banca, care are sediul central la Londra, își generează majoritatea veniturilor în Asia. Aceasta a declarat că a suferit o lovitură de 500 de milioane de dolari legată de piața imobiliară din China, afectată de criză și condusă de Evergrande.

HSBC a anunțat că profiturile au crescut de peste două ori, ajungând la 7,7 miliarde de dolari (6,35 miliarde de lire sterline) în perioada de trei luni până în septembrie, față de aceeași perioadă a anului trecut, deși această cifră a fost sub așteptări.

HSBC a declarat că a beneficiat de ratele mai mari ale dobânzilor, care îi permit să perceapă mai mult pentru a acorda împrumuturi persoanelor și întreprinderilor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Banca Angliei va anunța joi cea mai recentă decizie privind ratele de dobândă.

Se așteaptă ca aceasta să le mențină pentru a doua lună la 5,25%. Înainte de aceasta, banca centrală a majorat ratele dobânzilor de 14 ori la rând, de la un minim istoric de 0,1%.

Și alte bănci centrale au majorat ratele – Rezerva Federală a SUA își va publica miercuri ultima decizie – iar HSBC a declarat că “mediul mai ridicat al ratelor dobânzilor” a stimulat creșterea la nivel global.

Compania se așteaptă ca venitul său net din dobânzi, care reprezintă diferența dintre ceea ce câștigă din împrumuturi și dobânzile pe care le plătește economiștilor și deponenților, să crească peste 35 de miliarde de dolari în acest an. În cele mai recente rezultate pentru cele trei luni până la 30 septembrie, acesta a crescut la 9,2 miliarde de dolari, de la 8 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.

Băncile au fost supuse unor presiuni pentru a transfera ratele mai mari ale dobânzilor către economiști, inclusiv din partea cancelarului Jeremy Hunt, care a declarat în iunie că acest lucru “durează prea mult”.

Alicia Garcia-Herrero, economist-șef pentru regiunea Asia-Pacific la banca de investiții Natixis, a declarat că, înainte ca ratele dobânzilor să înceapă să crească, băncile câștigau relativ puțin din împrumuturi, dar trebuiau să facă plăți către persoanele și întreprinderile care depuneau bani.

“Să nu uităm că băncile se aflau într-o situație dezastruoasă înainte pentru că nu aveau loc. Așa că au trecut de la lipsa de spațiu la mult spațiu”, a declarat ea la emisiunea Today de la BBC. HSBC a anunțat că va returna încă 3 miliarde de dolari acționarilor săi, ridicând totalul sumei pe care o va înapoia investitorilor la 7 miliarde de dolari în acest an. De asemenea, va plăti dividende. Cu toate că profitul băncii a crescut în ultimele trei luni, cifra a fost mai mică decât cea de 8,1 miliarde de dolari așteptată de analiști.

Cheltuielile operaționale ale HSBC au crescut, în parte, din cauza salariilor legate de performanță, precum și a costurilor mai mari cu tehnologia și a impactului inflației. Săptămâna trecută, guvernul a anunțat că va fi eliminat plafonul pentru bonusurile bancherilor. Aceasta va intra în vigoare marți, 31 octombrie, la aproape un deceniu după ce măsura a fost introdusă în urma prăbușirii financiare din 2008.

Pentru ultimul exercițiu financiar, HSBC și-a redus fondul de bonusuri cu 4%, până la 3,4 miliarde de dolari. Banca, care are sediul central la Londra, își generează majoritatea veniturilor în Asia. Aceasta a declarat că a suferit o lovitură de 500 de milioane de dolari legată de piața imobiliară din China, afectată de criză și condusă de Evergrande.

“Continuăm să monitorizăm îndeaproape riscurile legate de expunerile noastre în sectorul imobiliar comercial din China continentală și rămâne un grad de incertitudine în ceea ce privește perspectivele economice viitoare, în special în Marea Britanie”, a declarat acesta.

Săptămâna trecută, Standard Chartered, rivalul din Asia al HSBC, axat pe Asia, a raportat o scădere neașteptată a profitului său din trimestrul al treilea, din cauza unei lovituri combinate de aproape 1 miliard de dolari din cauza expunerii sale la sectoarele imobiliar și bancar din China.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: