Programul Agro IMM Invest ar putea avea în 2022 un buget de 5 miliarde de lei, faţă de 4 miliarde de lei în acest an, a declarat joi Cristian Cosmin, director general adjunct al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), conform Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“Vreau să vă spun că dacă iniţial am avut un buget de un miliard de lei, acum prin glisarea plafonului de 15 miliarde de lei, pe domeniul Agro, deci s-a făcut o glisare pe domeniul Agro din banii de IMM Invest, se tinde spre 4 miliarde de lei, iar anul viitor, din informaţiile mele, Guvernul României va aloca 5 miliarde de lei pentru acest program, Agro IMM Invest, care a avut un succes extraordinar, chiar mai mare decât ne aşteptam. De asemenea, mai avem un program care ajută foarte mult sau a ajutat foarte mult, IMM Leasing (…). Programul ajută foarte mult acest mediu, la fel de afectat ca şi mediul bancar. Există un buget al schemei de un miliard din care s-au antamat deja 800 de milioane de lei”, a declarat Cristian Cosmin, la conferinţa “Lecţii învăţate în pandemie. Ce urmează?”, dezbatere cu personalităţi ale scenei economice, bancare şi financiare româneşti, organizată de Oxygen Events.
El a precizat că IMM Factor este, de asemenea, un program “foarte necesar”, cu un buget tot de miliard de lei, iar “Noua casă” – cel mai cunoscut program al Fondului – are alocată o sumă de 1,5 miliarde lei în acest an.
“IMM Factor, un program de factoring pe care nu l-am avut până acum, dar consider că este foarte necesar în situaţia facturilor emise de anumiţi agenţi comerciali unii către alţii. Este o schemă de garantare tot cu un buget de un miliard de lei, din care avem deja antamaţi 0,7 miliarde de lei. “Noua casă”, bineînţeles, e programul cel mai cunoscut al FNGCIMM şi fără de care piaţa imobiliară consider că ar avea probleme foarte mari şi care a avut un buget anul acesta de 1,5 miliarde de lei şi care vă spun că deja a fost epuizat cam de o lună de zile”, a precizat directorul Fondului de garantare.
Cristian Cosmin a menţionat că, deşi nu are o statistică la zi, estimează la 500.000 numărul IMM-urilor, iar acestea reprezintă 99% din firmele din România. El susţine că în primul trimestru din 2021 au fost înregistrate 41.251 de entităţi noi faţă de 27.129 în 2020.
În opinia sa, Programul IMM Invest a fost “un mare succes”, fiind principalul program guvernamental prin care s-a salvat economia României, iar în lipsa acestuia am fi avut consecinţe economice foarte grave, precum o scădere foarte mare a consumului, o prăbuşire a numărului de IMM-uri şi un nivel ridicat al şomajului.
“Din calculele noastre, prin intermediul acestui program au fost păstrate 443.000 de locuri de muncă”, a concluzionat Cristian Cosmin.