Programul Start-Up Nation va avea un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, în 2024/ Programul Femeia Antreprenor ar urma să fie lansat la finalul lunii iulie

Startup, business Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul „Femei Antreprenor”, a declarat, marţi, la evenimentul de lansare a unei noi ediţii a „Cartei Albe a IMM-urilor din România”, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, citat de Agerpres.

„Trebuie să ştim să vorbim despre povestea de succes a antreprenorului român. Să nu ne fie ruşine pentru că sunt astfel de poveşti – de la poveştile de debut scrise prin Start-Up Nation. Anul acesta, Start-Up Nation are finanţare pe fonduri europene de peste 440 de milioane de euro. O ordonanţă de urgenţă cred că o să treacă în prima şedinţă de Guvern. Deja avem o veste bună de la partenerii noştri de la STS, care lucrează foarte intens la platformele pe care vom debuta odată cu ‘Femei Antreprenor’. Sper ca, la sfârşitul lunii, pe 30, să putem lansa acest program. Va fi deschis 45 de zile, astfel încât pe toată această perioadă, neavând criteriul „Primul venit, primul servit”, toate doamnele antreprenor care doresc să primească finanţare să poată depune proiecte competitive. Anul acesta, Start-Up Nation este un program finanţat pe fonduri europene, cu o componentă de formare profesională şi cu o componentă de depunere de proiecte”, a subliniat demnitarul.

Potrivit ministrului de resort, dezvoltarea economică a României trebuie să se bazeze pe investiţii, creşteri de salarii şi pe creşterea consumului.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Geografia este prietena României. În această perioadă nu mai suntem o ţară la limita Uniunii Europene, suntem o ţară în prima linie, unde există efervescenţă (…) Şi îmi place să citez din The Economist, care spune că, în următorii 7-8 ani, România va avea cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Creşterea economică înseamnă o creştere de piaţă bazată pe investiţii, pe creşterea salariilor, pe creşterea consumului. Dar este un lucru de care cu toţii împreună, dumneavoastră, cei din sală, şi cei pe care îi reprezentaţi, trebuie să ştim să luăm un avantaj. Asta înseamnă o creştere a cotei de piaţă pe care întreprinderile mici şi mijlocii să o aibă. Ce folos dacă o să crească o piaţă care va fi invadată de importuri? Atunci, împreună cu dumneavoastră, cu programele pe care Guvernul României le pune la dispoziţie, haideţi să vorbim mai mult şi mai apăsat despre ‘Fabricat în România’, despre ‘Cumpără româneşte’, despre felul în care reuşim să dezvoltăm piaţa şi cota de piaţă a antreprenorului din România, în special a antreprenorilor mici şi mijlocii”, a spus Oprea.

În viziunea oficialului, exporturile României ar putea ajunge la valoarea de 100 de miliarde de euro, în acest an.

„Avem o ţintă pe care putem s-o atingem împreună. Această ţintă este de 100 de miliarde (de euro – n. r.) exporturile României, anul acesta. Anul trecut am exportat de 93 de miliarde şi cred că putem face lucrul acesta uitându-ne la marii exportatori, la marile companii şi la programele şi schemele de ajutor de stat. Foarte multă lume uită că marea este făcută din picături şi că toţi împreună putem să aducem acele miliarde de care avem nevoie. Propun domnului Jianu să dezvoltăm un program care să se numească Start-Up Export şi în care să educăm, să consiliem, de la partea de debut, de la partea de Start-Up Nation. Astăzi, oricare companie mică care debutează în afaceri cu ajutorul platformelor electronice, platformelor digitale poate deveni un exportator imediat (…) Să nu ne uităm doar la piaţa internă, ci să ne uităm la piaţa regională şi la piaţa europeană, la piaţa mondială. Atâta timp cât pufuleţii româneşti au reuşit să ajungă şi în Statele Unite şi peste tot în lume, de ce n-am putea să facem lucrul acesta?”, a transmis Ştefan-Radu Oprea.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat, marţi, cea de-a 22-a ediţie a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”, cea mai amplă analiză a mediului de afaceri românesc.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: