FOTO/ VIDEO Proiect de 20 milioane în AI, la Cluj: Încep lucrările la Institutul de Inteligență Artificială al Universității Tehnice, cu roboțel în șantier

Robot, Institutul de Inteligență Artificială al Universității Tehnice din Cluj-Napoca

Șantierul pentru Institutul de AI din Cluj-Napoca s-a deschis oficial azi, cu un roboțel care a amplasat o “capsulă a timpului”, pentru viitorii cercetători. Investiția se va ridica la peste 105 milioane de lei, iar construcția ar trebui să fie gata în noiembrie 2025. Dincolo de discursurile entuziasmate, oameni din domeniu spun că cel mai probabil Clujul/ România nu au șanse să devină lideri în AI, dar e important să prindă “trenul”, să se facă cercetare și implementare.

 

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“E un proiect la care visăm de foarte mult timp”, a spus rectorul UTCN, Vasile Țopa. “Va fi aici o platformă de colaborare in care experii noștrii vor găsi soluții în multe domenii, printre care medicină, robotică, automotive”, a spus rectorul.

Termenul de construcție a viitoarei clădiei e de 18 luni, iar aceasta va avea 14000 mp suprafață desfășurată. Centrul va include 33 de laboratoare si va putea să pună împreună 300 de oameni care vor lucra aici – vor lucra aici profesori, masteranzi, cercetatori.

Construcția costă in jur de. 88 milioane de lei, fără tva, fondurile urmând a fi acoperite din venituri proprii ale universitătii si, posibil, fonduri europene. Marile companii sunt deja interesate de proiect, a precizat rectorul. De altfel, la inaugurare au fost prezenți doi colaboratori ai UTCN: reprezentanții de la Cluj ai companiei germane Bosch și reprezentanții firmei din domeniul apărării Lockheed Martin.

Semnarea contractului pentru începerea lucrărilor de proiectare și execuție a Institutului de Inteligență Artificială a avut loc în luna septembrie a anului trecut.

Contractul, în valoare totală de 105.095.830 lei (cu TVA), a fost atribuit în urma licitației publice Asocierii Kész Construcții România SRL (lider) – SDC Proiect SRL (asociat).

Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru ICIA a fost semnat cu compania KÉSZ  în 14 septembrie 2023, iar proiectarea a început în 29 septembrie, același an. Execuția proiectului a debutat în 8 mai, anul acesta, iar data preconizată pentru finalizarea lucrărilor este 8 noiembrie 2025.

Proiectant e biroul de proiectare Arhimar. Studiul de fezabilitate a fost realizat de Dico și Țigănaș.

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligență Artificială va fi amplasată în campusul universitar de pe strada Observator și va acoperi o suprafață de 2.028 metri pătrați.

Clădirea va găzdui alături de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferințe și spații colaborative, acestea fiind dotate cu facilități de cercetare, echipamente și infrastructură IT.

Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluțiilor de Inteligență Artificială pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică.

“Având în vedere implementarea AI în domenii ca medicină, securitate cibernetică, apărarea, trebuie să avem în vedere și latura etică. Cercetarea-dezvoltarea nu se poate face fără etică, nu se poate face decât în echip și nu se poate face fără bani”, a spus Nicoale Burnete, președintele senatului UTCN.

Proiectul reprezintă primul centru de cercetare construit de la 0 în România, după 1990, după cum a admis chiar Bogdan-Gruia IVAN, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. La eveniment au participat, în plină campanie electorală, reprezentanți din administrație și politică: primarul Emil Boc, miniștii Gruia Ivan și Marcel Boloș (Finanțe), Sorin Decă de la Ministerul Educației, Micrea Abrudean, secretar general al guvernului.

 

 

Conform UTCN, infrastructura propusă va putea fi folosită și de companii: vor avea acces gratuit membrii mediului academic, dar vor avea acces cu taxe reduse start-up-urile şi IMM-urile care propun şi implementează soluții bazate pe IA. Marile companii cu care centrul va stabili contracte de colaborare inclusiv pentru dezvoltarea în comun de laboratoare şi de soluţii bazate pe inteligenţă artificială vor avea acces liber reglementat prin acele contracte, spun reprezentanții universității.

Ce va conține centrul de cercetare, conform UTCN

Infrastructura va fi structurată pe 7 Departamente de Cercetare și 1 Departament suport conținând fiecare laboratoarele de specialitate necesare. Clădirea ce va găzdui infrastructura de cercetare propusă va fi dotată cu echipamentele de cercetare, dezvoltare și inovare necesare incluzând sisteme de calcul HPC, Cloud, Servere specializate pentru Învățare Profundă, Servere de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare, sisteme de dezvoltare. Pentru îndeplinirea obiectivelor generale și a obiectivelor specifice ale infrastructurii propuse vor fi create 8 departamente de cercetare – dezvoltare- inovare(CDI) și un departament suport. Primele 4 departamente de CDI au drept obiectiv dezvoltarea de metode, tehnologii, soluții de inteligență artificială, și sisteme inteligente și autonome cu destinație principală mediul socio-economic:

  • 1. Departamentul de Tehnologii Software pentru IA cu 8 laboratoare de CDI
  • 2. Departamentul de Tehnologii Hardware pentru IA cu 5 laboratoare de CDI
  • 3. Departamentul de Microelectronică cu 4 laboratoare de CDI
  • 4. Departamentul pentru Sisteme Inteligente și Autonome cu 8 laboratoare de CDI

Următoarele 3 departamente de CDI au drept obiectiv rezolvarea provocărilor societale:

  • 5. Departamentul pentru Aplicații Inteligente în Securitate Cibernetică și Spațiu cu 2 laboratoare de CDI
  • 6. Departamentul pentru Aplicații în Domeniul Orașelor Inteligente cu 4 laboratoare de CDI
  • 7. Departamentul pentru Diagnosticare Medicala Inteligenta cu 3 laboratoare de CDI

Ultimul departament are rol de gestionare a infrastructurii de calcul, realizare prototipuri, experimentare și validare, cooperare cu partenerii din mediul socio-economic:

  • 8. Departamentul suport cu 3 laboratoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Mai intai sa facem peretii. Dupa aia mai vedem ce facem cu Ai-ul. Poate merge si o alta destinatie mai banoasa.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.