România (prin Transgaz) și Bulgaria (prin Bulgartransgaz) au în plan să construiască o a doua conductă de gaz pe sub Dunăre, pe lângă cea de la Giurgiu – Ruse, care ar avea o capacitate bidirecțională de 3,5 miliarde metri cubi, se arată în secțiunea Deazvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze din cadrul documentului guvernamental „Plan de acțiuni preventiv privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale în România”.
Potrivit studiului de prefezabilitate, lucrările ar costa 52 de milioane euro, iar noua conductă va fi operaționalizată în 2027, laolaltă cu creșterea capaictății stației de comprimare/decomprimare de la Giurgiu. Acest gazoduct, care ar urma să tripleze capacitatea de schimb România – Bulgaria la 5 miliarde metri cubi (Giurgiu – Ruse are 1,5 miliarde metri cubi), se va construi tot în zona Giurgiu și face parte din proiectul European mai mare Coridorul Vertical, care asigură fluxuri de gaze pe direcția sud-nord și unde este implicate inclusive America, care va aduce GNL cu metanierele la terminalele din Mediterana.
„În luna iulie 2017, la București, SNTGN Transgaz SA, Bulgartransgaz, DESFA SA, FGSZ Ltd. și ICGB AD au semnat Memorandumul privind cooperarea pentru realizarea Coridorului Vertical. Pentru atingerea scopului, părțile au agreat să analizeze necesitățile tehnice sub forma unor conducte noi, interconectări sau consolidări ale sistemelor naționale de transport.
Estimările privind transportul de gaze naturale în zona de sud a Europei prezintă o evoluție rapidă, iar noile proiecte majore care vor fi realizate în această zonă au în vedere fluxuri ale gazelor pe direcția sud-nord.
Proiectul constă în:
- construirea unei conducte noi de transport gaze naturale și a instalațiilor aferente;
- construirea unei noi subtraversări la Dunăre;
- amplificare SMG Giurgiu.
În cadrul studiului de prefezabilitate s-au considerat mai multe variante de dezvoltare pentru o creștere a capacității de la 1,5 mld mc/an la 5 mld mc/an”, se arată în documentul citat.
România are conexiuni gaziere cu toți vecinii, cu excepția Serbiei. Și cu Serbia este în plan construirea unui gazoduct. Conexiunea cu capacitatea cea mai mare(6,5 miliarde metri cubi) este cu Ucraina, pe gazoductul Isaccea – Negru Vodă.