Un proiect de lege depus săptămâna trecută la Senat vrea să îi ajute pe românii care intenționează să facă economii la cheltuielile cu energie.
Astfel, cei interesați vor putea obține credite garantate de stat de până la 10.000 de euro pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor, altele decât cele din blocuri, și producerea de energie din surse regenerabile, scrie avocatnet.ro.
Prin locuință, potrivit proiectului de lege, se înțelege orice imobil cu destinația de locuință, care nu face parte dintr-un condominiu (în sensul Legii 196/2018), alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile aferente acestuia, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau ale unei familii.
Proiectul de lege vrea să ofere “sprijinul financiar necesar creditării acelor investiții menite să genereze, pe de-o parte, creșterea gradului de eficiență energetică a locuințelor individuale, iar pe de altă parte, tranziția către o alimentare cu energie verde”.
Obiectivul este acordarea de facilități de garantare de către stat (în proporție de 90%), a creditelor acordate de bănci persoanelor fizice cu scopul realizării de investiții pentru creșterea eficienței energetice sau pentru instalarea unor sisteme de producere a energiei din resurse regenerabile.
Valoarea maximă a finanțărilor garantate de stat ce vor putea fi acordate unui beneficiar este de 10.000 de euro (echivalentul în lei), exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente.
Finanțarea va fi garantată pe o perioadă de cel mult zece ani. Beneficiar al acestui program de finanțare va putea fi orice persoană fizică ce, la data solicitării creditului de investiții garantat de stat, face dovada deținerii în proprietate exclusivă sau în coproprietate a locuinței ori este titularul dreptului de uz, abitație sau uzufruct, după caz, și prezintă:
– un raport energetic al locuinței care să prevadă posibilitatea tehnică și funcțională de implementare a sistemelor menite să genereze o creștere a eficienței energetice cu minimum 30%;
– proiectul tehnic în vederea amplasării de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile a căror putere minimă să fie de 4 kW și/ sau a montării de baterii de stocare a energiei electrice cu o capacitate minimă de 3 kWh.
Beneficiarii cărora le va fi aprobată cererea de credit vor avea obligația de a finaliza investiția asumată în cel mult un an de la data obținerii finanțării.
Inițiatorii estimează că 500 de mii de locuri de consum vor fi modernizate în primii trei ani de aplicare a legii, iar în primul an de funcționare statul va contribui cu 2,5 milioane de euro.