Proiect: Guvernul pregătește programul „Creditul Fermierului” care va sprijini fermierii afectați de criza provocată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei/ Ajutorul nu depășește 280.000 euro de beneficiar

bani agricultura foto Foto: Pexels

Guvernul pregătește o ordonanță pentru a institui schema de ajutor de stat „Creditul Fermierului”, program de sprijinire a accesului la lichidități a întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la data de 30 iunie 2024, potrivit unei ordonanțe publicată în transparență publică pe site-ul Ministerului Agriculturii.

  • Puteți consulta aici  ordonanța privind aprobarea schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul schemei „Creditul Fermierului” se acordă un ajutor de stat beneficiarilor eligibili,  sub formă de grant, care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni, acordată pe o perioadă de maximum 60 luni, fără a depăși cuantumul nominal stabilit prin acordul de finanțare, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 280.000 de euro/beneficiar.

Potrivit proiectului, ajutorul total nu depășește 280.000 de euro pe beneficiar în orice moment, toate cifrele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe. Ajutorul se acordă cel târziu la data de 30 iunie 2024.

„Schema se notifică Comisiei Europene în temeiul articolului 108 alineatul (3) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. Schema se aplică pe întreg teritoriul României. Ajutorul de stat prevăzut în cadrul Schemei se acordă după obținerea deciziei de autorizare a acesteia de către Comisia Europeană”, se menționează în proiectul depus la Ministerul Agriculturii.

Printre beneficiari se numără operatori economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile:

  • CAEN – 01 – Agricultură, vânătoare și servicii anexe;
  • CAEN 011 – Cultivarea plantelor nepermanente;
  • CAEN 012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente;
  • CAEN 013- Cultivarea plantelor pentru înmulțire;
  • CAEN 014 – Creșterea animalelor și CAEN 015 – Activități in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu creșterea animalelor),
  • CAEN 031 – Pescuitul, CAEN 032 – Acvacultura, indiferent de mărimea acestora

Fondul de garantare dedicat sectorului agricol pentru facilitatea accesului la finanțare a producătorilor agricoli, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural – S.A. – IFN, cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale încheie o convenției de lucru pentru derularea schemei, vor fi administratorii schemei.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *