Proiect PNL: Scutire de impozit la vânzarea imobilelor moştenite sau a celor partajate după divorţ

casa, bani, locuinta, imobiliare Foto: Mudretsov Oleksandr/ Dreamstime.com

Moştenitorii care înstrăinează imobilele obţinute prin succesiune şi soţii care înstrăinează imobilele dobândite în timpul căsătoriei ar putea să nu mai plătească impozit, prevede o propunere legislativă depusă la Parlament de un grup de deputaţi liberali, transmite Agerpres.

Propunerea legislativă vizează exceptarea de la plata impozitului de 3% aplicat la vânzarea imobilelor pentru două categorii specifice de vânzători: moştenitorii legali care înstrăinează un imobil obţinut prin succesiune; soţii care înstrăinează imobilele pe care le-au dobândit în timpul căsătoriei, după divorţ şi încheierea partajului.

Se introduc astfel două alineate noi la articolul 111 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Astfel, impozitul de 3% datorat de contribuabili la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii nu se datorează în cazul imobilelor înstrăinate de către moştenitori, precum şi în cazul imobilelor dobândite în timpul căsătoriei, înstrăinate de către soţi, după divorţ şi încheierea partajului, prevede propunerea de modificare a Codului fiscal.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit iniţiatorilor, această propunere are un puternic caracter social şi de echitate fiscală, întrucât elimină o povară nejustificată asupra persoanelor care se află deja în contexte dificile: fie în urma pierderii unui membru al familiei, fie în urma destrămării unei căsătorii.

Iniţiatorii argumentează în expunerea de motive că înţeleg şi susţin necesitatea măsurilor fiscale care au ca scop prevenirea speculei imobiliare şi descurajarea samsarilor imobiliari, însă consideră că aplicarea acestui impozit în cazurile sus-menţionate reprezintă o povară fiscală inechitabilă, îndreptată împotriva cetăţenilor aflaţi în situaţii dificile.

“Cadrul legal care impune această taxă a fost conceput tocmai pentru a descuraja cumpărarea şi revânzarea rapidă a imobilelor în scop speculativ, însă moştenitorii legali şi foştii soţi care înstrăinează un imobil nu se încadrează în această categorie. În cazul moştenitorilor legali, vânzarea imobilului survine, de cele mai multe ori, ca urmare a unei necesităţi stringente – fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilităţii de a administra sau întreţine acel imobil. Este injust ca o persoană care şi-a pierdut un părinte să fie împovărată suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune. Moştenirea nu este o investiţie realizată în scop speculativ, ci un drept dobândit prin succesiune legală, iar impozitarea acesteia la momentul vânzării reprezintă o dublă taxare, având În vedere că bunul a fost deja impozitat pe durata deţinerii de către defunct. De asemenea, în cazul partajului după divorţ, aplicarea acestui impozit este inechitabilă. inechitabilă. Foştii soţi ajung la vânzarea bunului comun ca urmare a separării definitive, neavând intenţia de a obţine un profit imobiliar, ci doar de a-şi încheia o situaţie patrimonială complexă. Este nedrept ca aceştia să fie trataţi ca şi cum ar fi investitori imobiliari, în condiţiile în care vânzarea are loc din necesitate, nu dintr-un calcul speculativ. (…) În acest sens, solicităm exceptarea de la plata impozitului de 3% pentru aceste categorii, contribuind astfel la un sistem fiscal mai echitabil şi adaptat realităţilor sociale”, transmit deputaţii PNL.

Proiectul a fost depus la Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.