Proiect PSD: Interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale / Amenzi între 20.000 lei şi 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor

carne laborator Sursa foto: Dreamstime

Mai mulţi parlamentari PSD au depus, la Parlament, un proiect de lege de reglementare a sectorului cărnii, propunând, între altele, interzicerea comercializării pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale, iar operatorii economici să fie obligaţi să includă pe eticheta produselor de carne preţul de achiziţie din piaţa internă sau externă, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit proiectului, inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea cărnii şi a produselor procesate pe bază de carne, precum şi a cerinţelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condiţiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu.

Eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”, mai prevede proiectul.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
trazactii calcule sedintă
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Proiectul stabileşte că „produs românesc” din carne înseamnă „carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România” şi este interzisă folosirea acestei sintagme, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile.

„Produsele de carne comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie. Produsele din carne cu adaos de alte ingrediente se vor comercializa într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice (…), cu informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”, mai prevede actul normativ.

Aceste prevederi vor fi aplicate şi „în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente”.

Totodată, meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază, mai prevede proiectul.

„Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană şi din ţările terţe”, mai stabileşte actul normativ.

În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„Comercializarea cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă”, la fel şi produsele culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică.

Proiectul prevede şi sancţiuni cu amenzi între 20.000 lei şi 150.000 lei pentru nerespectarea prevederilor.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor va fi făcută de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională, Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu atribuţii de control în domeniu.

În termen de 90 de zile de data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională, Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor elabora normele metodologice şi ghidul de definiţii şi termeni folosiţi în industria de procesare a cărnii, care se aprobă prin ordin comun.

Proiectul intitulat „Legea cărnii şi a produselor din carne” a fost iniţiat de 7 parlamentari PSD, între care şi Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

În 14 iunie, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, la audierea în comisiile parlamentare pentru a prelua acest portofoliu, că depune în Parlament Legea cărnii şi a produselor din carne, menţionând că aceasta, „pe modelul Legii laptelui şi a produselor lactate, va impune rafturi separate la carne, etichetare corectă şi interzicerea de grăsimi animale în produsele procesate din carne”.