Proiectul care aduce gaze din BRUA în județul ministrului Energiei primește „undă verde” de la Mediu

Virgil Popescu Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa” a primit autorizația de mediu de Agenția pentru Protecția Mediului Mehedinți, anunță beneficiarul Transgaz, pe pagina proprie. Cu acest acord la mână, compania poate trece la contractarea lucrărilor. Întregul proiect va presupune montarea a 180 de km de conductă la un cost de 250 de milioane de lei.

Conducta a fost declarată, acum doi ani, proiect de importanță națională și a fost mult lăudată de actualul ministru al Energiei Virgil Popescu, la acel moment, ministrul Economiei și Energiei care este, de loc, chiar din Mehedinți.

„Orșova este un municipiu extraordinar de frumos, dar nepus deloc în valoare. Mi-aș dori ca Orșova să fie așa cum ar trebui să fie. Mi-aș dori ca Orșova să fie un oraș turistic dezvoltat. Mi-aș dori ca Orșova să atragă ca un magnet turiștii români și străini. Mi -aș dori ca Orșova să aibă locuri de muncă. Mi-aș dori ca orșovenii să beneficieze de tot ce este absolut necesar pentru a putea duce un trai bun. Cum poți să faci asta, în condițiile în care, de peste 10 ani, din 2003 sau 2004, nu mai există încălzire centralizată, nu mai există în Orșova un sistem normal de încălzire. Oamenii își cară lemnele la etaj, se încălzesc cu lemne, au coșurile scoase pe fereastră, parcă am fi într-un film, într-un oraș din acela uitat. Ori, astea trebuie să înceteze. Suntem totuși în anul 2020. Suntem totuși o țară civilizată, în Uniunea Europeană și cred că aici trebuie să facem lucrurile cum trebuie. Trebuie să facem pași pentru a putea trăi mult mai bine. De aceea, când am avut ideea și discuția cu domnul Director General Sterian de la Transgaz de a pune în valoare vechiul coridor Nabucco al gazoductului Nabucco de transport gaze naturale, ne-am gândit că este soluția optimă și acum este momentul ca Orșova să beneficieze de gaz natural….vreau să punem bazele dezvoltării turistice și a rețelei de transport de drumuri și gaze naturale a Mehedințiului. Astăzi, aici, vreau să lansăm acest proiect! Nu întâmplător este Jupa pe traseul acestui proiect, Jupa este punctul nodal cu conducta BRUA! (…) Această conductă nu este numai pentru Orșova. Ea pleacă din Prunișor și alimentează pe zona de nord a județului Mehedinți: Husnicioara, Șișești, Ilovița, Ilovăț, stațiunea balneo-climaterică Bala, Șovarna, Cireșu, practic toată zona de nord poate să fie legată de la această conductă prin rețea de distribuție. Practic, rezolvăm problema dezvoltării rețelei de distribuție cu gaze naturale a nordului județului Mehedinți și, evident, a Clisurii Dunării, pentru că de aici, de la Orșova, se poate merge cu rețea de distribuție pe Clisura Dunării, nu mai este nevoie de rețea de transport. Practic, realizăm un deziderat al nostru, al guvernului nostru liberal, de a dezvolta rețeaua de distribuție de gaze naturale în România și, implicit, în județul Mehedinți”, spunea Popescu.

La rândul său, directorul general al Transgaz, din 2020 și de acum, Ion Sterian lăuda și el proiectul: „Județul Mehedinți este ultimul județ din țară, până acum, care are cea mai scurtă lungime de conducte de înaltă presiune de transport gaze: 54 de kilometri. De ce a fost așa până acum, nu știu! (…) Există un potențial fantastic aici, în județul Mehedinți și în Caraș -Severin, atât din punct de vedere al dezvoltării activității economice în domeniul turismului, în domeniul prelucrării resurselor minerale, în domeniul balnear, cât și pentru creșterea calității vieții populației, care se încălzește în prezent cu lemn. (…) Studiul de pre-fezabilitate s-a întocmit. Lucrăm la studiul de fezabilitate, dar, după discuțiile de astăzi, din prima parte a zilei de la Băile Herculane, vom revizui volumele pe care le vom transporta, având în vedere cerințele ridicate de gaze de aici. Avantajul maximum este că această conductă de 180 de kilometri, cu o valoare a investiției rezultată din studiul de pre-fezabilitate de peste 250 de milioane de lei, va închide un inel și va avea dublă sursă de alimentare: indiferent ce se întâmplă cu o sursă, vine sursa a doua. În zona localităților Obreja, Jupa, Constantin Davidoiu, Caransebeș, Hunedoara, conducta va fi cuplată la BRUA”.

Amplasamentul obiectivului propus se află pe raza următoarelor unități administrativ teritoriale din județul Mehedinți:

– Comuna Prunișor (MH);

– Comuna Husnicioara (MH);

– Comuna Căzănești (MH);

– Comuna Sisești (MH);

– Comuna Ilovăț (MH);

– Comuna Bâlvănești (MH);

– Comuna Godeanu (MH);

– Comuna Balta (MH);

– Comuna Podeni (MH);

– Comuna Cireșu (MH);

– Comuna Ilovița (MH);

– municipiul Orșova (MH).

România este printre țările europene cu cea mai mică rețea internă de gaze. În ceea ce privește conectarea gospodăriilor la gaze, țara noastră este la un nivel extrem de scăzut, doar una din trei gospodării având branșament. Spre cumparație, Ungaria are aproape 80% din gospodării branșate.

BRUA este o rețea europeană de gaze care aduce energia Caspicii către centrul Europei via Bulgaria, România și Ungaria.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *