Proiectul de lege pentru implementarea „Orașului de 15 minute” în România a trecut de Senat și se află în Camera Deputaților. Mai trebuie câteva avize pentru a intra la vot. Ce presupune acest concept

Pistă Biciclete

Implementarea „orașului de 15 minute” este prevăzută în proiectul de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, PLX 418/2023, inițiativă care a trecut deja de Senat și este în Camera Deputaților, for decizional unde a luat deja patru avize din Comisie, din cele 12 necesare pentru adoptare.

Prevederea apare la Articolul 46 Reglementările Urbanistice reglementate prin PUG, punctul f) , pagina 29 din 280 a formei adoptate de Senat, unde se arată că:

Alineatul 1. “PUG cuprinde reglementări urbanistice, obligatorii la nivelul întregii unități administrative – teritoriale(UAT-uri, localități în sens extins – n.r.), cu privire la:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

…..

f) prevederi concrete privind diminuarea timpului și a distenței de navetă pentru populația din zonele funcționale, prin implementarea conceptului “oraș de 15 minute”, obținând opțiuni de transport durabil”.

Orașul de 15 minute este un concept de planificare urbană presupune ca majoritatea necesităților și serviciilor zilnice, cum ar fi munca, cumpărăturile, educația, îngrijirea sănătății și petrecerea timpului liber să poată fi ușor accesibile cu o plimbare pe jos de 15 minute sau o plimbare cu bicicleta. Acest lucru implică construirea de noi centre urbane și restructurarea celor existente. Elementele cheie sunt: ​​proximitatea locurilor necesare, participarea locală în luarea deciziilor, un oraș mai verde și altele asemenea.

Ideea nu e nouă, ci are o vechime de aproape un secol, însă a fost relansată în spațiul public în ultimii ani de către urbanistul franco-columbian Carlos Moreno. Acest concept intră în planul mai mare al Vestului de tranziție verde a zonelor urbane și presupune crearea unor orașe mai durabile și mai reziliente, iar lucruri precum spațiile verzi, locurile pentru a face sport, cinematografele sau magazinele trebuie mutate acolo unde locuiesc oamenii, nu invers.

Mai sunt și alte prevederi în cadrul legii citate, la Reglementările Urbanistice obligatorii, anume identificarea și declararea zonelor ce se vor constitui în „zone considerate rezervă de teren pe termen lung” și „zone propuse pentru rezervarea și constituirea pe termen lung a patrimoniului public imobiliar”. Nu există detalii suplimentare, probabil acest lucru se va face odată ce vor fi prezentate normele de aplicare, bineînțeles dacă proeictul de lege va fi adoptat

Legea Plx 418/2023 deja patru avize favorabile de la diverse Comisii din Camera Deputaților, anume Relația cu UNESCO, Apărare și Ordine Publică, Învățământ și Muncă și Protecție Socială.

Aici se poate găsi întreg parcursul legislativ.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: