PSD critică public un proiect de lege inițiat de trei liberali, care ar interzice exportul de animale vii

G4Media ian. 4, 2023 1 comentarii
marcel-ciolacu-florin-citu-superman-pnl-psd-e1636871535468-640x400

PSD a criticat miercuri un proiect de lege pentru interzicerea exportului de animale vii, proiect inițiat de mai mulți parlamentari PNL, printre care Florin Cîțu și Marcel Vela.

Partidul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că va cere în cadrul coaliției de guvernare respingerea proiectului de lege și arată într-un comunicat de presă că ”această propunere legislativă demonstrează încă o dată cât de rupți de realitate sunt inițiatorii ei și cât de puțin înțeleg situația fermierilor români”.

Este cea de-a doua critică a PSD la adresa PNL în decurs de doar câteva ore, după cea legată de întârzierea ajutoarelor pentru pensionari.

”O astfel de reglementare ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune pe care România le-a construit în timp cu statele din Orientul Mijlociu, ceea ce ar conduce la intrarea în faliment a multor fermieri români. PSD a susținut în permanență încurajarea procesării în țară a materiilor prime pentru obținerea produselor cu valoare adăugată mare. Dar în acest caz, punerea pe butuci a fermelor și stânelor din România nu înseamnă susținerea producției românești, ci falimentarea unor sectoare importante din zootehnia națională. Creșterea capacității de procesare a României nu se obține prin interzicerea exporturilor, ci prin stimularea investițiilor în unități de prelucrare a materiilor prime”, arată PSD într-un comunicat de presă.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

 1. În 1930, la recensământ, 80% din populația României trăia în mediul rural și 78% din populația activă lucra în agricultură.

  Suprafața agricolă cultivată era dominată de porumb, 35% din total, și de grâu, 28%.
  La multe culturi, randamentul producției era la jumătate față de Germania.
  Producția agricolă românească era o importantă marfă pentru export.

  În lucrarea „Bogăția României”, Nicolae Xenopol, arăta: „Exportăm mărfuri grele, voluminoase, în timp ce străinătatea ne trimite mărfuri scumpe și care au un volum mic.
  Un vagon de grâu de 1.000 de kilograme este necesar pentru a plăti un ceas care cântărește 100 de grame, un automobil de lux este echivalentul venitului obținut pe un teren de 300 de hectare”.

  La începutul anilor 1930, preţul chintalului de grâu scăzuse sub niveul cheltuielilor făcute pentru a-l recolta.
  Mărfurile agricole, neprotejate de nici o măsură vamală, au fost lăsate la discreţia concurenţei internaţionale, ceea ce a contribuit la scăderea preţurilor respective cu 60-70% faţă de perioada 1928-1929.

  Sistemul financiar românesc a început să fie afectat puternic începând cu 1930, când firmele cu capital străin s-au retras de pe piaţa românească, încercând să-şi limiteze pierderile şi să mai salveze o brumă de profit.
  Conform estimărilor neoficiale, între octombrie 1929 şi iulie 1931 s-au retras din România peste 17 miliarde de lei.
  Din această cauză, sistemul bancar a intrat în colaps, cele mai răsunătoare falimente bancare din epocă fiind cele ale Băncii Ţării Româneşti şi ale Băncii Bercovici, ambele din Bucureşti.
  Criza bancară, anunţată încă din 1930, a creat o adevărată panică printre deponenţi, oamenii începând să-şi retragă masiv banii depuşi.

  Exportul Romaniei: animale vii, cherestea, cereale.
  Neprelucrate, neprocesate!

  Cum ar fi acum Tovarasul Ciolacu?😯😯🤔🤔😯

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *