Puterea de cumpărare în România și în UE: România a fost în 2022 cel mai ieftin stat membru la categoria “Alimente”, Bulgaria la băuturi alcoolice și întreținerea locuinței, Ungaria la Transporturi

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2022 în Bulgaria și România, acesta fiind cu 41% mai mic decât media UE, arată datele (semidefinitive) publicate azi de Institutul Național de Statistică.

INS precizează că datele au fost calculate de Eurostat în luna decembrie 2023, atât pe baza prețurilor de consum colectate de țările participante pentru un nomenclator comun de mărfuri şi servicii comparabile, selectate ca reprezentative pentru modelele de consum din cele 36 de țări europene, cât și pe baza datelor privind elementele de cheltuieli ale PIB și a altor informații de bază transmise conform Regulamentului (CE) nr. 1445/2007.

Indicii nivelului prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației în comparație cu media Uniunii Europene 

Indicii nivelului prețurilor exprimă câte unități din aceeași monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri și servicii în țări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri și servicii. În anul 2022, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, iar la cele două extreme, 149 euro în Danemarca și respectiv 59 euro în România și Bulgaria.

Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2022 în Bulgaria și România, fiind cu 41% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (39% sub media UE).

În anul 2022, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Danemarca (49% peste media UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (26% peste media UE).

Grafic 1: Indicii nivelului prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației, în anul 2022 (%)

 

Indicii nivelului prețurilor pentru principalele grupe de bunuri și servicii

Potrivit Eurostat, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (72%) urmată de Polonia (73%), iar la polul opus se află Danemarca și Luxemburg, având cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (121%).

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (66%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (80%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%), urmată de Polonia, pentru grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (73%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (39%).

Danemarca are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele cuprinse în grupa „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la produsele din grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (216%) și respectiv „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (195%).

Bulgaria și România au cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (71%).

Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Transport” (70%), urmată de Polonia pentru grupa „Recreere și cultură” (62%), iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupa servicii de cazare și restaurante (50%).

Luxemburg are cel mai mare nivel al prețurilor pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (128%) dintre statele membre, iar Danemarca este cea mai scumpă țară din UE la grupele „Transport” (129%) , „Recreere și cultură “(143%) precum și la serviciile de cazare și restaurante (154%).

Indicii de volum ai Produsului Intern Brut pe locuitor calculați pe baza Parității Puterii de Cumpărare

România împreună cu Ungaria înregistrează aceeași valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, și se situează la nivelul de 76% față de media Uniunii Europene. Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2022, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 38% sub media UE.  Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depășind media UE cu 156%. Acest lucru se explică parțial prin faptul că un număr mare de cetățeni străini au o pondere crescută în forța de muncă totală a țării și contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populația rezidentă.

 

Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Comentarii

  1. Mai nou ce vine de la Eurostat pare grait de Ciuca sau Ciolacu. Sunt curios de unde isi ia datele Eurostat. Se apeleaza la cifrele autohtone?
    Tot Eurostat ne-a plasat pe locul 2 la fericire in Uniune.

    Intrati pe Lidl Elvetia si comparati preturile cu Lidl Romania. Acolo veti vedea lipsa diferentelor!

  2. Datele culese si calculate de catre Eurostat sunt, dupa parerea mea, corecte si corespund unei cercetari profesioniste, nu unor pareri simple, exprimate de diferiti amatori in domeniu, care compara mere cu pere si pere cu mere, marfurile din supermarket cu cele dintr-un magazin privat sau de specialitate.
    Si costurile vietii nu se reduc numai la cateva produse cumparate la diferite oferte sau reduceri, care au mai mult rol de publicitate, ci la toate cheltuielile pe care le ai intr-o tara, unde locuiesti : chirie, impozit, asigurari , intretinerea locuintei, diferite taxe obligatorii, ca ex. taxa tv., parcare, de gradinita, etc., etc..
    Cele mai multe greseli in aprecieri, cand se compara costurile vietii din doua tari diferite, le fac cei care vin ca turisti si sunt dusi de catre prieteni sau rude la magazinele ieftine, sau la ofertele speciale de la supermarkt si care vad doar partile bune sau ieftine din viata cotidiana. Dar, daca aceeasi oameni se reintorc si se stabilesc in acea tara, isi schimba usor-usor parerea dupa o vreme, cand vor trebui sa plateasca chirie, utilitati , asigurari si taxe.
    De vreo 10- 15 ani, de fiecare data cand ajung in Romania, adun chitantele si bonurile de la diferitele cumparaturi sau notele de plata din restaurante si le compar cu cele din Germania, unde locuiesc. Iar conclizia la care ajung de fiecare data este aceeasi : datele oferite de Eurostat se potrivesc in 95% din cazuri. Totul este sa faci comparatia corecta si corespunzatoare, adica, nu compari un restaurant de 2 stele cu unul de 4 stele, taxa de parcare din centrul orasului cu cea din marginea lui, sau ,altfel spus, nu mere cu pere si invers.
    Si, in cel mai rau caz, daca si calculul folosit de Eurostat nu este perfect sau formidabil, un lucru este cert : este acelasi in toate tarile din UE si in acest mod comparatia este foarte corecta.
    Sa lasam supararile si frustrarile, ce le avem pentru un guvern sau pentru Uniunea Europeana si sa judecam logic, corect si aplicat, corespunzator realitatii si in decursul unei anumite perioade de timp ; aici a fost vorba de anul 2022, nu de 2017 sau 2019.
    Sper ca nu am deranjat cu parerea mea pe nimeni. Daca cineva nu va fi de-acord cu opiniile mele , poate incerca aceasi metoda : bonuri,chitante, facturi adunate si comparate cu cele corespunzatoare din alta tara europeana. Simplu si eficient !

  3. Comparativ cu puterea noasta de cumparare ma indoiesc , nu stiu cum ies sondajele astea asa minunate curge lapte si miere in Romania cand preturile se duc in sus si salariile cam lasa de dorit comparativ cu inflația

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *