Puternicul sector financiar din Londra primeşte o nouă lovitură după Brexit: piaţa certificatelor de poluare se mută în UE

brexit-steagul-uk-ue Foto: Brexit / Pexels.com

Operatorul bursier Intercontinental Exchange Inc. vrea să îşi mute piaţa pentru certificatele europene de emisii de gaze cu efect de seră (EUA), cu o valoare de un miliard de euro pe zi, de la Londra în Olanda, dând o lovitură încercărilor Marii Britanii de a deveni o forţă în finanţarea verde după Brexit, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Piaţa certificatelor europene de emisii de gaze cu efect de seră este o componentă – cheie a eforturilor UE de combatere a schimbărilor climatice. Într-un comunicat de presă difuzat luni, ICE a precizat că volumul contractelor futures şi opţiunilor tranzacţionate s-a dublat începând din 2015.

Mutarea acestor tranzacții va aduce pierderi semnificative sectorului financiar britanic, care încasa comisioane din aceste tranzacții.

Mutarea de la Londra în Olanda vine după ce perioada de tranziţie de după Brexit s-a încheiat la 31 decembrie 2020, ceea ce a a afectat puternic tranzacţiile cu acţiuni europene efectuate la Londra. Acţiunile europene s-au mutat de la Londra la Amsterdam şi Paris, iar unele contracte derivate au părăsit complet Europa în favoarea platformelor din SUA, de pe Wall Street.

Ultima decizie este o lovitură pentru încercarea Guvernului britanic de a deveni un centru pentru finanţarea sustenabilă, scrie Agerpres. În viziunea sa pentru evoluţia sectorului serviciilor financiare după Brexit, ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a declarat că vrea să facă din Marea Britanie „un lider mondial în utilizarea finanţării sustenabile”.

Problema principală pentru piaţa certificatele de emisii de gaze cu efect de seră este lipsa unor decizii de „echivalenţă” din partea UE, care ar fi făcut mai ieftin şi mai uşor pentru traderi să continue să facă tranzacţii de la Londra. Chiar dacă oficialii din UE şi Marea Britanie continuă să discute cum să coopereze în viitor cu privire la serviciile financiare, Bruxelles-ul a semnalat că nu se grăbeşte să ofere decizii de „echivalenţă” care ar permite firmelor britanice din Londra să ofere servicii financiare pe piaţa UE. Consecinţele părăsirii UE au devenit o realitate pentru Marea Britanie, declara luna trecută comisarul european responsabil cu serviciile financiare, Mairead McGuinness.

Foto: Facebook/ Comisia Europeana

Foto: Brexit / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *