Putin a creat un grup de lucru care se va ocupa de plățile comerciale cu aliații și țările „neprietenoase”

Redacția mai 10, 2022 0 comentarii
vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova

Președintele rus Vladimir Putin a cerut luni crearea unui grup de lucru care se va ocupa de plățile internaționale, ale cărui sarcini vor include stabilirea condițiilor pentru tranzacțiile cu state „neprietenoase”, scrie Reuters.

Putin a declarat în martie că Rusia, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, va cere țărilor pe care le consideră ostile să plătească combustibilul în ruble prin deschiderea de conturi la Gazprombank și efectuarea plăților în euro sau dolari, pentru a fi convertite în moneda rusă.

Polonia și Bulgaria au refuzat să se conformeze, iar gigantul energetic rus Gazprom le-a întrerupt livrările de gaze luna trecută. Kremlinul a spus că același lucru se va întâmpla cu oricine altcineva care respinge noile condiții de plată.

Grupul de lucru va veni cu „o infrastructură pentru plăți internaționale, inclusiv în ruble rusești, cu parteneri comerciali din state și teritorii străine care desfășoară acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei”, se arată în ordin.

De asemenea, va analiza termenii de plată în ruble și alte monede naționale cu țări prietene, care ar include China și India, deși nu au fost denumite.

Grupul, care va fi condus de consilierul prezidențial Maxim Oreshkin și va include oficiali de rang înalt precum guvernatorul Băncii Centrale Elvira Nabiullina, are, de asemenea, sarcina de a găsi măsuri pentru a reduce riscurile asociate cu înghețarea a aproape jumătate din rezervele valutare de 640 de miliarde de dolari ale Rusiei.

Țările occidentale au impus sancțiuni ample împotriva Rusiei pentru că și-a trimis trupele în Ucraina pe 24 februarie. Moscova spune că efectuează o „operațiune militară specială” menită să dezarmeze Ucraina și să o scape de ceea ce spune că sunt naționaliști periculoși.

Rusia impune contrasancțiuni și a aprobat o listă de țări „neprietenoase”, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie și statele membre ale Uniunii Europene.

Sursa foto: Kremlin.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *