PwC: Decalajul salarial real între femeile și bărbații din România este de 23%

femei, tinere, oameni, oras

România se află în statisticile europene pe penultimul loc în ceea ce priveşte decalajul salarial între femei şi bărbaţi, cu doar 3,3%, faţă de o medie a ţărilor UE de 14,1%, ultima poziţie fiind ocupată de Luxemburg. Decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaţilor şi cel al femeilor. Firma de consultanță PwC România arată însă într-o analiză că există câteva motive care „ne fac să privim cu scepticism aceste statistici”.

Astfel, rata de participare a femeilor din România la piaţa muncii este tot printre cele mai mici din UE (~55%), existând o corelaţie dovedită între ponderea de femei angajate şi decalajul salarial.

„Acolo unde procentul femeilor active pe piaţa muncii este mic, de obicei, participarea se datorează categoriilor educate, cu potenţial de câştig salarial mai mare, ceea ce influenţează media”, potrivit analizei.

Totodată, sectorul public, care reprezintă aproximativ un sfert din populaţia angajată a României, este dominat de femei, atât numeric, cât şi din punct de vedere salarial, fiind unul dintre puţinele sectoare cu decalaj negativ (femeile câştigă, în medie, mai mult decât bărbaţii). Ponderea foarte mare a angajaţilor plătiţi cu salariul minim pe economie, care „egalizează”, cel puţin pe hârtie, salariile, nefiind cunoscute câştigurile reale.

„Cu aceste rezerve, am analizat decalajul salarial pe baza datelor din studiile salariale efectuate de PwC, care include companii private, medii sau mari, multinaţionale sau locale, având peste 250.000 de angajaţi. Folosind aceeaşi metodologie de calcul, rezultatul este radical diferit, respectiv avem un decalaj mediu de 23,3% în favoarea bărbaţilor, în ceea ce priveşte salariul de bază, şi un decalaj de peste 30% în ceea ce priveşte bonusurile. Explicaţia constă în distribuţia salariilor pe intervale statistice”, precizează compania.

Domeniile care înregistrează cea mai mare diferență în ceea ce privește salariul de bază

Studiul include circa 60% femei şi 40% bărbaţi, dar în cuartila inferioară (sfertul cu cele mai mici salarii) sunt peste 70% femei, ceea ce înseamnă că acestea tind să ocupe mai degrabă posturile slab plătite din eşantionul nostru.

Din punct de vedere sectorial, domeniul bancar înregistrează cea mai mare diferenţă în ceea ce priveşte salariul de bază (29,4%), urmat îndeaproape de Tehnologie (29,1%). Sectoarele farmaceutic şi industrial sunt cele mai echilibrate.

„Nu în ultimul rând, analiza pe categorii de vârstă reflectă o accentuare a discrepanţelor la generaţiile senioare. Dacă la în cadrul grupei 15-25 de ani (unde avem nivelul de începători în toate industriile), diferenţele sunt insesizabile (3,5%), odată cu acumularea de experienţă în câmpul muncii, pasul este semnificativ şi progresia este clară, de la o generaţie la alta, de la 25,7% în grupa de vârstă 26-43 de ani, la 37,8% în grupa 44-54 de ani şi 38,2% peste 55 de ani. Dacă analizăm post cu post, ca medie, diferenţele sunt foarte mici, însă ele cresc pe măsură ce ne uităm în partea de sus a intervalului, ajungând la 7-8% la cele mai mari salarii de pe acelaşi post”, potrivit analizei PwC.

De asemenea, reprezentanţii PwC susţin că, într-un efort de a-şi îndeplini promisiunea de a lua măsuri pentru a reduce diferenţele de remunerare între femei şi bărbaţi, Comisia Europeană a lansat anul trecut în dezbatere proiectul de Directivă de consolidare a aplicării principiului egalităţii de remunerare pentru aceeaşi muncă sau pentru o muncă de aceeaşi valoare între bărbaţi şi femei prin transparenţă salarială şi mecanisme de asigurare a respectării legii (Directiva privind transparenţa salarială).

Totodată, propunerea de Directivă prevede o serie de măsuri privind transparenţa salarială şi îmbunătăţirea accesului la justiţie pentru victimele discriminării salariale, printre care: angajatorii vor fi obligaţi să folosească un mecanism de stabilire a salariilor sau grile salariale prin care să asigure egalitatea de gen în ceea ce priveşte remuneraţia lucrătorilor.

Practic, orice angajator ar trebui să aibă o politică documentată de stabilire a salariilor. În anunţul de recrutare sau înainte de încheierea contractului de muncă, angajatorii vor fi obligaţi să ofere informaţii cu privire la nivelul iniţial de remunerare sau la intervalul aferent acestuia.

Printre alte măsuri se află aceea că angajatorii nu vor putea întreba candidaţii despre istoricul lor salarial. Totodată, angajatorii trebuie să se asigure că angajaţii lor au acces la criteriile – obiective şi neutre din punctul de vedere al genului – utilizate pentru a defini remuneraţia şi evoluţia carierei lor.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *