Rabla pentru electrocasnice 2022: Guvernul elimină achiziția de televizoare. Se reduce termenul de folosire a voucherelor

rabla electrocasnice frigidere foto pixabay

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în dezbatere publică, timp de 10 zile, câteva observații privind programul Rabla la electrocasnice. Din sesiunile anterioare, Ministerul a constata că multe persoane au rezervat voucherele dar nu le-au utilizat, ceeea ce a determinat o grevare inutilă a bugetului și lipsa posibilității participării altor persoane în cadrul Programului. Prin modificările aduse ghidului de finanțare se are în vedere responsabilizarea participanților în cadrul Programului, prin introducerea unor reguli mai stricte, în scopul utilizării eficiente a bugetului Fondului pentru mediu.

Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic este un program de interes național, iar în urma sesiunilor din 2021 s-a decis modificarea ghidului de finanțare, în sensul introducerii unor prevederi mai restrictive în ceea ce privește utilizarea voucherelor, pentru a stimula nu doar generarea acestora, cât și utilizarea efectivă.

Prin urmare, conținutul Ghidului finanțare a fost reanalizat și au fost operate unele modificări printre care:

  • Introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea voucherelor de către beneficiari;
  • Reducerea termenului de valabilitate a voucherului.

Astfel, voucherul rezervat trebuie utilizat în perioada prevăzută în ghid, sub sancțiunea lipsei posibilității de a mai rezerva același tip de voucher în timpul anului calendaristic.

Au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile

O altă modificare privește reducerea termenului de utilizare la comercianți a voucherului de la 15 zile la 7 zile, astfel încât să fie posibilă organizarea mai multor sesiuni anuale și implicit creșterea succesului Programului și a gradului de utilizare a bugetului alocat.

Totodată, au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile, având în vedere faptul că în ultimi ani, au fost înlăturate din piață majoritatea televizoarelor, mari consumatoare de energie, iar programul gestionat de AFM a fost principalul catalizator în acest sens.

Prin această modificare se concentrează resursele alocate în anul 2022 pentru acest program către eficientizarea energetică și în cazul celorlalte tipuri de echipamente, nu doar către piața de televizoare.

Pe 6 mai AFM va lansa oficial programul Rabla la electrocasnice, care va avea un buget total de 100 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.