Radiografie în Turism. Investitorii din HoReCa își fac planuri: Unități de cazare de peste 3 miliarde de euro planificate în România/ Companiile se plâng de criză a forței de muncă/ Salariile medii sunt de numai 2000 de lei

Hotel, turism Sursa foto: Pexels

În luna martie au fost identificate 252 unități de cazare la nivel național, arată datele consultanților de la IBC Focus. Potrivit platformei de vânzare la șantiere VICTA.ro, acestea ocupă o suprafață de peste 1,59 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 3,61 miliarde de lei. În primele două luni din an au crescut semnificativ afacerile hotelurilor, dar și a restaurantelor, dar salariile din domeniu sunt printre cele mai mici, arată datele statistice.

În funcție de stadiul de construcție a acestora, majoritatea unităților de cazare se află în stadii incipiente, urmând să demareze construcția. Este vorba despre 148 proiecte în autorizare și 21 înainte de construcție. De asemenea, au fost identificate și 34 proiecte în construcție, 21 în amenajare și 13 finalizate, conform Hotelinvest.ro, platformă dezvoltată de IBC Focus.

Cresc afacerile în sectorul HoReCa, angajatorii se plâng de deficit de forță de muncă, dar salariile sunt mici

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În primele două luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut cu peste 30%, arată datele Institutului Național de Statistică. Au crescut semnificativ activităţile hotelurilor şi restaurantelor și cele ale agenţiilor turistice. Mai precis, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în primele două luni ale anului, a înregistrat o cifră de afaceri cu 30,8% mai mare comparativ cu perioada similară a anului precedent, influențată de creşterea cifrei de afaceri la: activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+35,4%).

Companiile din domeniu se plâng de luni de zile de probleme cupersonalul. Deficitul de forță de muncă în industria turismulu este de aproximativ 50.000 de lucrători, arată datele transmise de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, după o întâlnire interministerială privind criza din sector.

Salariile sunt însă la un nivel redus.

În luna februarie 2022, câştigul salarial mediu net a fost de 3721 lei, în ușoară creștere faţă de luna precedentă: cu 23 lei, arată datele Institutului Național de Statistică. Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 10,6%, dar indicatorii care țin cont de creșterea prețurilor arată că impactul pentru populație a fost limitat. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9093 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2016 lei).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Hai sa nu ne mai furam roman pe roman cu atâta cruzime. Forța hoției si tâlhariei a învins definitiv forța muncii.

  2. Normal au probleme cu forța de muncă. Cifra de afaceri creste cu 30%, fapt ce în mod implicit duce și la creșterea proporțională a profiturilor. Dar în capitalismul romanesc bunăstarea generata de creșterea afacerii se datorează numai patronilor, nicidecum angajaților. Salariu lor sa rămână la nivelul celui din 2019. Sa se plângă de forță de muncă, ei sa ne ia pielea de pe oi când ne prind… Sa trăiască alternativele: Grecia. BULGARIA, TURCIA

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.