Radu Burnete, Concordia: Pachetul de măsuri fiscale rămâne cu probleme și nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă între venituri și cheltuieli. Companiile se așteaptă la alte măsuri fiscale

Radu Burnete

Pachetul de măsuri fiscale rămâne cu probleme, chiar dacă Curtea Constituțională a decis miercuri că proiectul de lege este constituțional, afirmă Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, care afirmă că măsurile nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă între veniturile și cheltuielile publice, iar mediul privat se așteaptă la alte măsuri fiscale.

„Deși constituțional conform deciziei de astăzi a CCR, pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului la începutul lunii rămâne cu toate problemele pe care noi le-am semnalat. Așteptăm să vedem în ce măsura eficientizarea de cheltuieli și combaterea evaziunii fiscale, puse declarativ cap de afiș pentru acest pachet, se vor materializa cu adevărat sau rămânem doar cu creșterea taxării în economia privată. Unele sectoare au câștigat o lună de predictibilitate, nici pe departe suficientă”, afirmă Burnete.

Potrivit lui, rămâne foarte problematică decizia privind introducerea unei taxe pe cifra de afaceri (mai corect pe venituri) pentru companiile mari, ale cărei efecte nu vor întârzia să apară, ca și decizia de a crește salariul minim fără consultarea partenerilor sociali.

„Sperăm într-un dialog constructiv de acum înainte cu coaliția de guvernare pentru că sistemul fiscal românesc rămâne cu probleme și este clar că acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile și veniturile publice. Sentimentul pe care ni-l transmit multe companii este că se așteaptă la alte măsuri fiscale dacă Guvernul nu reușește să corecteze traiectoria cheltuielilor și să crească semnificativ veniturile din zonele gri și negre ale economiei. Vedem că economia încetinește, pe de altă parte există niște oportunități extraordinare pentru România în următorii ani de care nu vom putea profita decât dacă mediul public și privat lucrează cu adevărat împreună, prin dialog și transparență”, mai transmite Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Amintim că Curtea Constituțională a decis, miercuri, că proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, pe care Guvernul și-a asumat răspunderea, este constituțional. Noile taxe pot intra în vigoare.

Economedia a făcut o RECAPITULARE a măsurilor fiscale: Ce taxe cresc și ce facilități se elimină, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea pe proiectul de lege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *