Radu Burnete, Concordia: Propunerea Guvernului privind salariul minim va comprima forța de muncă în jurul salariului minim. Propunem scutirea de taxe pentru primii 450 lei pentru toți salariații din România

Radu Burnete

Propunerea Guvernului de a crește salariul minim la 3.000 de lei de la 1 ianuarie 2023 cu neimpozitarea a 200 de lei va comprima forța de muncă în jurul salariului minim, afirmă Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.

Explicația este că un angajat cu salariul minim brut de 3.000 lei, prin neimpozitarea sumei de 200 lei, va primi „în mână” un salariu net de 1.863 lei. În schimb, un angajat care primește un salariu brut mai mare decât cel minim, de exemplu de 3.100 lei, va primi „în mână” un salariu net de 1.830 lei. Astfel, angajatorii vor fi tentați să scadă salariul unor angajați la nivelul salariului minim, pentru ca aceștia să primească mai mulți bani în mână.

Patronatele reunite în Concordia au propus, așadar, Guvernului să acorde tuturor salariaților din România o scutire de taxe pentru primii 450 de lei din salariu.

„Am continuat ieri discuțiile cu Guvernul în privința salariului minim și apreciem această deschidere de a asculta opinia patronatelor și de a o lua în considerare deși propunerea noastră a rămas deocamdată fără un răspuns pozitiv după două runde de negociere. Noi vedem că firmele fac eforturi și își doresc să crească salariile și ne-am fi dorit ca această creștere de minim 450 de lei să nu fie doar la nivelul salariului minim și mai mult ea să ajungă anul viitor complet în buzunarul angajaților și nu în taxe și impozite. De aceea am propus ca toți salariații din România să fie scutiți de plata contribuțiilor sociale pe primii 450 de lei din salariul lor. În plus nu considerăm că este productiv ca în România să existe mai multe tipuri de salarii minime și tot felul de praguri care nu fac decât că complice lucrurile. Așa cum arată propunerea Guvernului ea va comprima forța de muncă în zona salariului minim. Mă aștept ca la anul să ni se spună că a crescut numărul persoanelor remunerate la salariul minim și asta să fie o retorică împotriva angajatorilor când de fapt va fi rezultatul unei politici despre care spunem de pe acum că acolo va duce”, a afirmat Burnete.

El susține că companiile ar trebui sprijinite să crească salariile acum când se confruntă cu un mediu extrem de dificil.

„Am înțeles argumentele Guvernului care ne-a spus că în urma calculelor nu își poate permite o măsură cum am sugerat noi, dar ne menținem opinia și sperăm ca dumnealor să mai reflecteze în următoarele zile și să reconsidere propunerea fără alte praguri sau condiții suplimentare. Din punctul nostru de vedere această măsură poate fi suportabilă pentru buget în măsura în care facem niște eforturi suplimentare pentru a-i combate pe cei care ocolesc legea și evită să plătească contribuții sociale la nivelul la care ar trebui să o facă. Mai mult, companiile ar trebui sprijinite să crească salariile acum când se confruntă cu un mediu extrem de dificil”, spune Burnete.

Guvernul și partenerii sociali au anunțat joi seară că ajuns la un acord ca salariul minim brut să crească începând de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei, din care 200 lei vor fi scutiți de taxe, iar salariul minim din construcții să crească la 4.000 de lei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *