Radu Burnete, Concordia: Raportul Băncii Mondiale privind reformarea sistemului de taxe din România ar trebui discutat de un grup de experți și politicieni/ Documentul nu este încă public, Burnete spune că îl are de la “spiriduși”

Radu Burnete

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, a pus pe Facebook un rezumat al raportului Băncii Mondiale despre reformarea sistemului de taxe din România.

El menționează că documentul “nu este încă public deși ar trebui să fie dacă politicienii au început să scurgă de acolo selectiv informații.”

Radu Burnete spune că raportul a ajuns la el cu ajutorul “spiridușilor” și precizează că nu poate să îl facă public. Documentul, spune el, are  100 de pagini și i-a făcut un rezumat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Așadar, iată câteva dinte concluziile Băncii Mondiale:

1. România are printre cele mai mici venituri fiscale din UE (penultimul loc) raportat la PIB (26.3%) datorită unui sistem fiscal cu tratament preferențial extins, excepții pentru diferite categorii de lucrători și microîntreprinderi, cote reduse de TVA pentru foarte multe bunuri și servicii și un impozit pe venit mic. Sistemul fiscal românesc are o bază prea mică (adică nu toată lumea plătește), este distorsionat de toate facilitățile fiscale și pe alocuri este chiar regresiv (povara fiscală este mai mare pe cei cu venituri mici – proporțional). Există spațiu pentru a redesena politica fiscală chiar și fără prea mari creșteri de taxe deși BM ne recomandă să reflectăm la impozitul progresiv.

2. Banca spune destul de clar că reforma sau schimbarea cotelor de impozit nu este suficientă dacă nu vine la pachet cu reforma și digitalizarea ANAF, cu îmbunătățirea modului în care sunt cheltuiți banii publici și cu reformele esențiale din PNRR privind salariile din zona publică, bugetarea pe bază de programe și reforma sistemului de pensii (inclusiv cele speciale). Mai spune Banca că e necesar ca Ministerul de Finanțe să dezvolte competențe analitice suplimentare.

3. Banca Mondială consideră că taxarea muncii trebuie să fie mai echitabilă în România fie prin introducerea unor cote progresive sau prin regândirea actualului sistem, dar în așa fel încât povara fiscală totală pe salariile mici să scadă și pe cele mai mari să crească.

4. Banca propune eliminarea facilităților pentru IT, construcții și agricultură. BM propune și eliminarea contribuției pentru asigurări de sănătate (cea de 10%) și finanțarea sistemului de sănătate de la bugetul general (sigur, prin creșterea altor taxe dacă la asta renunțăm).

5. BM ne spune să taxăm mai mult proprietățile și la valoare lor de piață, să restrângem facilitățile pentru microîntreprinderi (în clipa de față doar 4% din companiile din RO plătesc impozit pe profit, restul plătesc impozit pe micro). BM propune să renunțăm la majoritatea cotelor reduse de TVA. Raportul consideră că atât impozitul pe micro e prea mic (ar trebui să fie mai aproape de 2% din CA) cât și cel pe profit pentru marile companii care după facilități și deductibilități pot ajunge să plătească mai puțin decât acel 15% agreat la nivel global de OECD.

6. Banca sugerează să umblăm și la alte taxe care în opinia ei nu își ating scopul cum sunt scutirea pentru profitul reinvestit, pentru R&D sau scutirile făcute în încercarea de a recapitaliza companiile mici. Mai spune BM să creștem impozitul pe dividende la 10% ca să fie în linie cu impozitul pe venit.

7. Banca prezintă și câteva scenarii pentru a crește ceea ce ei numesc echitate și progresivitatea sistemului fie prin introducerea cotei progresive, fie prin păstrarea cotei unice și o combinație de creșteri și deductibilități.

8. Banca spune foarte clar că ceea ce propune este un ansamblu unitar, nu un meniu din care să alegem ce ne convine și mai spune că Ministerul de Finanțe are nevoie de niște modele mai sofisticate cu care să analizeze diferitele propuneri. Banca mai spune că aceste reforme ar trebui decise curând, dar perioada de intrare în vigoare să fie 2025-2028 pentru a da timp economiei să se ajusteze și ANAF-ului să se reformeze, deci nu ne îndeamnă să facem ceva peste noapte!

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, consideră, în primul rând, că “nu putem face o reformă a sistemului fiscal fără o reformă a administrației fiscale pe care am tot amânat-o. Gradul de informalitate și de evaziune din economie trebuie să scadă. Echitatea nu poate veni doar din nivelul cotelor de impozitare dacă mereu există părți semnificative ale economiei la gri și negru care nu își plătesc taxele.”

În al doilea rând, el crede că “actuala coaliție ar trebui să pună bazele unui grup de politicieni și experți care în următoarele 6 luni să discute și să asculte pe toată lumea. Banca Mondială nu le știe pe toate, dar are avantajul unui terț care nu are parti-pris și de la analiza ei se poate pleca în discuții. Politicieni trebuie să înțeleagă că nu e bine să facă modificări substanțiale fără un astfel de proces, dar nici nu trebuie să asculte de cine zbiară mai tare. Trebuie însă să asculte. Mai mult, este necesar un echilibru între politicienii care spun că trebuie să plătim în plus și contribuabilii care întreabă ce ați făcut până acum cu banii noștri fiindcă primii tind să evite mereu această a doua parte. Dezbatem prea mult despre cum nu colectăm suficient și prea puțin despre cum nu cheltuim eficient.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: