Radu Burnete, Confederația Patronală Concordia: Susținem majorarea salariului minim la 3.000 lei din 2023, dacă este însoțită de o scădere a poverii fiscale pe muncă pentru toți salariații

bani, lei, bancnote, piata, cumparaturi Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Confederația Patronală Concordia, care reunește peste 2.000 de firme, susține creșterea salariului minim la 3.000 lei în 2023, însă în măsura în care aceasta este însoțită de o scădere a poverii fiscale pe muncă pentru toți salariații din România, afirmă Radu Burnete, directorul executiv. Concordia a propus ca salariații să nu datoreze contribuții sociale, pentru primii 450 de lei, indiferent de venituri. În schimb, Guvernul propune ca pentru 200 de lei din cei 3.000 lei să nu se datoreze contribuții, măsură despre care Concordia afirmă că creează probleme.

Ministerul Muncii a publicat în consultare publică Hotărârea de Guvern prin care salariul minim pentru anul 2023 va crește la 3.000 de lei. Așa cum am spus și în discuțiile oficiale cu Guvernul României susținem această creștere în măsura în care ea este însoțită de o scădere a poverii fiscale pe muncă pentru toți salariații din România. Au fost astfel de propuneri pe care nu le vedem reflectate în HG și sperăm că ele vor fi discutate săptămâna viitoare așa cum am agreat cu Guvernul. Propunerea noastră a fost ca pentru primii 450 de lei salariații să nu datoreze contribuții sociale indiferent de venituri, nu doar cei care sunt remunerați la nivelul salariului minim. Dacă această măsura ar fi aplicată într-o manieră discriminatorie, doar celor cu salariul minim, ar crea multiple probleme în practică prin inducerea unor praguri artificiale la depășirea salariului minim cu efectul comprimării salariaților în zona acestuia”, arată Radu Burnete.

Directorul executiv al Concordia susține că este un moment oportun să reducem povara fiscală pe muncă.

„O astfel de măsură poate deveni neutră pentru bugetul de stat prin extinderea bazei de impozitare, combaterea plăților la gri și la negru care sunt endemice în anumite sectoare de activitate și prin plafonarea contribuțiilor sociale la un nivel rezonabil pentru a reduce tentația de a evita plata lor prin forme de mascare a muncii în alte tipuri de relații juridice. Pe subiectul reducerii plăților la negru și la gri aș puncta că așteptarea noastră este sancționarea drastică a celor care fac asta și controale mai bine țintite”, afirmă el.

Radu Burnete mai precizează că Concordia nu susține măsurile de creștere a fiscalității, ca impozitarea excesivă a muncii part-time, spunânc că acestea creează inechitate acolo unde autoritățile ar trebui să fie de fapt mai eficiente în control.

 „Închei cu o referire tot la povara fiscală. Înțelegem necesitatea creșterii salariului minim în contextul economic actual, dar este la fel de important să avem grijă la costurile companiilor care pierd din competitivitate datorită costurilor foarte mari cu energia. Noi ne uităm la peisajul întreg. Propunerea noastră aduce un beneficiu net angajaților cu un cost suportabil pentru majoritatea companiilor și care poate avea un impact redus asupra finanțelor publice în condițiile explicate anterior”, mai arată Burnete.

Salariul minim se va majora la 3.000 lei, de la 1 ianuarie 2023, arată un proiect de hotărâre de Guvern lansat în dezbatere de Ministerul Muncii.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6%, față de luna decembrie 2022”, arată documentul, care stabilește că data de intrare în vigoare este data de 1 ianuarie 2023.

Coaliția de guvernare a stabilit, de asemenea, că din cei 3.000 de lei, 200 de lei vor fi scutiți de taxe. Însă proiectul Ministerului Muncii nu conține mențiuni cu privire la deductibilitate, deoece taxarea, care implică modificarea Codului Fiscal, se face prin ordonanță de urgență, nu prin hotărâre de Guvern.

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar pentru anul 2022.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *