Radu Crăciun, Asociația pentru Pensii Private: Un român cu salariul mediu are 36.000 lei în contul de pensie privată. Suma putea fi cu peste o treime mai mare, dacă Guvernul respecta calendarul de majorare a contribuției

bani economii financiar Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Un român cu salariul mediu care a contribuit continuu la Pilonul II de pensii private între 2008 şi 2023 ar avea azi în cont o sumă medie de 36.000 lei, însă această sumă putea fi de 49.000 lei, cu 36% mai mare, dacă Guvernul respecta calendarul iniţial de majorare a contribuţiei virate la sistem, a declarat marți Radu Crăciun, președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), prezent la evenimentul ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.

Totodată, românii care au contribuit continuu la Pilonul 2 între 2008 şi august 2023 au azi în cont o sumă medie de 48.000 lei. Aplicând procentul de 36% calculat anterior rezultă că, dacă se respecta calendarul iniţial de contribuţii, suma estimativă era de 65.000 lei.

Legea care reglementează pensiile private prevedea că contribuția se va majora treptat, urmând să ajungă la 6% din salariul brut încă din 2016. Cu toate acestea, în 2015 Guvernul a decis să mențină nivelul contribuției la cel de atunci, de circa 5%. Între timp, „revoluția fiscală” a lui Liviu Dragnea din 2017 a majorat artificial salariul brut, astfel încât să includă și taxele plătite de angajator pentru angajat, iar contribuția a fost redusă la 3,75% pentru a rămâne la aceeași valoare absolută.

În prezent, contribuția la Pilonul 2 este în continuare de 3,75% din salariul brut, dar este programată să crească la 4,75% de la 1 ianuarie 2024.

Administratorii de fonduri pensii private au calculat că, din cauza nemajorării contribuției virate la Pilonul 2, între 2008 și 2023 au fost virate 91,8 miliarde lei la sistemul de pensii private obligatorii, în timp ce alte potențiale 39,5 miliarde lei nu au mai fost virate la sistem, ci au mers în continuare la pilonul public de pensii.

Și evoluţia contribuabililor a deviat de la planul iniţial, potrivit lui Radu Crăciun. Astfel, 750.000 de salariaţi din construcţii, agricultură, industrie alimentară nu contribuie la Pilonul II până în 2028, conform modificărilor fiscale de anul anul trecut. Iar acestora li s-au adăugat înca 200.000 de angajați din IT, anul acesta. Astfel, aproximativ 1 million de români nu contribuie la Pilonul 2 de pensii, faţă de 4 milioane care contribuie.

Conform lui Radu Crăciun, oficial există 8 milioane de participanți la Pilonul 2 de pensii, însă din aceștia doar 4 milioane contribuie activ. Întrebat care este situația celorlați 4 milioane de participanți, Radu Crăciun afirmă că aceștia ar putea fi imigrați, oameni care lucrează la negru și nu au contribuție nici la Pilonul 1

Cele mai recente date arată însă că Pilonul II a ajuns în septembrie 2023 la 117,1 miliarde lei active nete în administrare și 30,3 miliarde lei câştig din investiţii, net de comisioane, adică după ce comisioanele au fost scăzute.

Președintele APAPR a declarat că randamentul mediu anual a ajuns la de 7,57%, iar 25% din active reprezintă câştig din investiţii.

Plățile efectuate sunt estimate la un total de 2 miliarde lei la final de 2023.

Radu Crăciun afirmă că în următorii 5 ani e posibil ca activele Pilonului 2 să se dubleze, ajungând la echbalentul a 50 de miliarde de euro.

Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *