Raluca Turcan dezminte posibila creștere obligatorie a vârstei de pensionare: Am stabilit reperele care vor sta la baza noii Legi a pensiilor și în aceste repere nu vorbim de creșterea obligatorie a vârstei de pensionare, ci de stimularea rămânerii în activitate opțional

G4Media mai 27, 2021 0 comentarii
Raluca Turcan

Ministrul Pensiilor, Raluca Turcan, a declarat joi la Europa FM că ”reperele” pentru noua lege a pensiilor nu includ creșterea obligatorie a vârstei de pensionare, ci doar stimularea rămânerii opționale în activitate.

„Într-o dezbatere de reformă, evident că discuțiile sunt diverse, însă pe fond, noi cu Uniunea Europeană avem obligația să comunicăm foarte clar și foarte asumat. Am stabilit reperele care vor sta la baza noii Legi a pensiilor și în aceste repere nu vorbim de creșterea obligatorie a vârstei de pensionare, vorbim de stimularea rămânerii în activitatea profesională, opțional”, a declarat Turcan.

”De asemenea, nu discutăm despre creșterea stagiului minim de cotizare pentru a avea acces la sistemul de pensie. Iată, așadar, două mari dezinformări care s-au rostogolit în spațiul public. (…) Noi știm exact ce vrem să facem pe partea de reformă și lucrul acesta va fi întărit inclusiv prin parteneriatul cu o instituție financiară, care să confirme și să coreleze legea noastră în contextul legislației europene”, a mai spus Turcan la Europa FM.

Președintele PNL Ludovic Orban declarase miercuri că au existat discuții despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului minim de cotizare pentru pensie, dar a precizat că nu s-a luat o decizie pe aceste subiecte. „De discutat, evident s-a discutat, nu e un subiect nou pe piață, nu s-a luat o decizie”, a declarat Ludovic Orban.

Președintele PNL a precizat că în programul de guvernare este prevăzută reforma sistemului de pensii care vizează sustenabilitatea acestuia și asigurarea unui mecanism de creștere a pensiilor, pe baza unor realități economice.

„Sigur că avem discuții legate și de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare, dar urmează să se ia decizii. Când vor fi luate decizii, ele vor fi prezentate public”, a spus Orban.

Întrebat dacă românii se pot aștepta la creșterea vârstei de pensionare până în 2024, Orban a spus: „Nu vă dau răspunsul la această întrebare până nu se ia o decizie legată de acest subiect”. (Sursa foto: Raluca Turcan / Facebook)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.