Raport: Angajații fabricii Shein lucrează 18 ore pe zi pentru câțiva cenți per articol vestimentar, timp de 7 zile pe săptămână 

photo-1548273989-e90f53ea0501 Sursă foto: Unsplash

Muncitorii de la fabricile din China care confecționează haine pentru compania de fast-fashion Shein lucrează frecvent până la 18 ore pe zi, fără weekenduri și cu o singură zi liberă pe lună, potrivit unei investigații sub acoperire realizate de Channel 4 și de ziarul The i din Marea Britanie, citat de Business Insider.

Organizațiile de presă spun că o femeie care a folosit un nume fals a obținut un loc de muncă în interiorul a două fabrici și a filmat în secret ceea ce a văzut în timp ce lucra acolo. „Aici nu există duminica”, a declarat un muncitor care apare în filmare, care a spus că lucrează șapte zile pe săptămână.

La una dintre fabrici, muncitorii primesc un salariu de bază de 4.000 de yuani pe lună – echivalentul a aproximativ 556 de dolari – pentru a face cel puțin 500 de piese de îmbrăcăminte pe zi, dar salariul din prima lună le este reținut, conform investigației. Mulți dintre acești lucrători muncesc ore îndelungate pentru a câștiga un comision de 0,14 yuani, adică doar doi cenți, pe articol.

La cea de-a doua fabrică prezentată în filmare, muncitorii nu au un salariu de bază, ci primesc 0,27 yuani, adică puțin sub 4 cenți, pentru fiecare articol de îmbrăcăminte pe care îl confecționează.

Angajații sunt sancționați cu o amendă care se ridică la două treimi din salariul lor zilnic dacă fac chiar și o singură greșeală, potrivit raportului. Într-una dintre fabrici, angajatele se spălau pe cap în pauza de prânz, deoarece timpul rămas după muncă este foarte scurt.

Solicitată să comenteze, Shein a declarat pentru Insider că este „compania extrem de îngrijorată” de materialele prezentate în cadrul anchetei, despre care a spus că „ar încălca Codul de conduită agreat de fiecare furnizor Shein”.

Shein a crescut rapid în ultimii ani, compania fiind evaluată la 100 de miliarde de dolari în aprilie, mai mult decât H&M și Zara la un loc.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *