Raport Emerging Europe: Estonia are cel mai competitiv sector IT din regiune, pentru al doilea an consecutiv/ România are cea mai bună infrastructură IT și staționează pe locul 6

securitate cibernetica Sursa foto: Safetech Innovations / Facebook

Cea mai recentă ediție a unui  raport Emerging Europe arată că Estonia continuă să dețină cel mai competitiv sector IT din regiune.

Pentru al doilea an consecutiv, Estonia se află pe primul loc în topul Indicelui de competitivitate IT al Emerging Europe, parte a raportului anual “Future of IT”, care analizează sectorul tehnologic din toate cele 23 de țări din regiune, folosind aceeași metodologie pentru a înțelege modul în care fiecare țară contribuie la dimensiunea pieței regionale.

Lituania ocupă locul al doilea, devansând Polonia, care cade pe locul al treilea.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

Letonia se află pe locul al patrulea – o îmbunătățire notabilă față de anul trecut, când se afla pe locul al optulea – în timp ce Ungaria urcă, de asemenea, patru poziții și ocupă locul al cincilea. Cehia se îndreaptă într-o direcție greșită, deoarece a căzut de pe locul trei anul trecut pe locul șapte.

La capătul inferior al clasamentului, Bosnia și Herțegovina are din nou cel mai puțin competitiv sector IT din regiune, urmată de Azerbaidjan și Albania.

Rezistența Ucrainei

Sectorul IT din Ucraina, în ciuda războiului din Rusia, a fost rezistent: ocupă locul 12 în index, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de locul 14 de anul trecut.

“Sectorul IT ucrainean a fost un simbol al rezilienței Ucrainei, aducând venituri din exporturi foarte necesare – aproximativ opt miliarde de dolari americani anul trecut”, spune Craig Turp, editorul Emerging Europe și unul dintre principalii colaboratori ai raportului. “Companiile IT au continuat să livreze lucrări de înaltă calitate, chiar și în timpul întreruperilor de curent, iar multe dintre ele au reușit chiar să își sporească prezența pe piața globală și să atragă noi clienți.”

“În fiecare zi devenim mai avansați în utilizarea și crearea de tehnologie”, potrivit lui Mykhailo Fedorov, viceprim-ministru și ministru pentru transformare digitală al Ucrainei, care a vorbit la reuniunea Tech Emerging Europe Advocates din Varșovia, la 31 martie.

Fedorov a oferit câteva indicii cu privire la direcția în care se va îndrepta în continuare sectorul tehnologic din țară, indicând crearea unui cluster de tehnologie militară luna viitoare.

“Va fi un ecosistem unic care va conecta dezvoltatorii cu clienții”, a spus el.

Punctele forte ale Estoniei

În timp ce Estonia este lider doar la una dintre cele patru categorii principale ale indicelui (Impact economic; celelalte sunt Talentul, Infrastructura IT, Mediul de afaceri), ea obține rezultate bune la toate categoriile și se situează în fruntea mai multor indicatori cheie, cum ar fi performanța PISA și numărul de lucrători și dezvoltatori IT pe cap de locuitor. Țara se poate lăuda cu 10 unicorni și și-a stabilit un obiectiv de 25 până în 2025.

Celelalte categorii sunt conduse de Polonia (Talent), România (Infrastructură IT), Cehia (Mediu de afaceri).

“Construită pe bazele puse de Skype, scena IT din Estonia prosperă datorită ecosistemului său colaborativ care reunește toate părțile interesate: guvernul, fondatorii, investitorii și universitățile”, spune Turp, care a explorat scena IT din Estonia pe teren timp de mai mulți ani.

Ușurința de a face afaceri – țara este lider mondial în ceea ce privește guvernarea digitală – este un alt factor cheie.

“Digitalizarea a modelat identitatea noastră națională”, spune prim-ministrul țării, Kaja Kallas, care a vorbit cu Emerging Europe în toamna anului trecut. “Înființarea unei companii este simplă, achitarea taxelor este simplă”.

Într-adevăr, țara a fost pe primul loc în Indicele internațional al competitivității fiscale în 2021.

Un domeniu în care Estonia are performanțe slabe este costul serviciilor de bandă largă: în regiunea Europei emergente, doar Slovenia are un acces mai scump la internet.

Provocarea lituaniană

Marșul continuu al Lituaniei în clasament înseamnă că Estonia se va confrunta cu o adevărată provocare pentru a se menține pe primul loc. Scena start-up-urilor din Lituania este la fel de vibrantă ca și în Estonia, iar recenta concentrare a Lituaniei pe tehnologia finlandeză pare să dea roade.

Potrivit Invest Lithuania, 263 de companii fintech erau domiciliate în Lituania în 2022, angajând 7.000 de persoane – o creștere de 19 % față de 2021.

“În timp ce, în 2022, investițiile globale în fintech au scăzut cu aproape o treime, sectorul fintech lituanian a rămas rezilient. Puneți acest lucru împreună cu o creștere de 80% a veniturilor bancare agregate și veți avea o imagine a unei sănătăți robuste și a unor fundamente solide”, spune Elijus Čivilis, director general la Invest Lithuania.

IT: Un sector din ce în ce mai important

În general, raportul demonstrează cât de important este în prezent sectorul IT pentru aproape toate țările din regiune. În 2021, regiunea Europei emergente a produs servicii IT în valoare de peste 100 de miliarde de euro, iar serviciile IT au fost exportate în valoare de peste 46,8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o contribuție importantă la balanța de plăți a regiunii.

Raportul Emerging Europe arată, de asemenea, că în cele 23 de țări analizate, 2,24 milioane de persoane sunt angajate în domeniul IT (aproape trei la sută din totalul forței de muncă), Polonia, Ucraina, România, Cehia și Ungaria reprezentând peste 60 la sută din această cifră.

În timp ce unele țări se străduiesc să găsească suficienți angajați IT calificați pentru a satisface cererea de pe piață – iar Estonia este una dintre ele -, rezervele de talente par promițătoare: Datele Emerging Europe arată că din ce în ce mai mulți potențiali studenți aleg Tehnologia Informațiilor și Comunicațiile (TIC) ca o viitoare carieră – numărul studenților în IT din regiune a depășit 435.000 în 2021. Mai mult de 82.000 de studenți în domeniul IT și-au finalizat studiile în 2021.

Salariile din IT în regiune sunt ridicate, fiind conduse de Lituania (2.860 de euro) și Estonia (2.804 euro).

În timp ce cele mai mici salarii din IT din regiune sunt în Georgia (533 de euro), în general, lucrătorii din IT sunt plătiți semnificativ mai mult decât salariul mediu național.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.