Raport EY România: Fonduri de miliarde de euro pentru investiții în energie regenerabilă/ Care sunt principalele programe

parcul eolian cez Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Uniunea Europeană va aloca, în perioada 2022-2030, sume importante pentru investiţii în capacităţi de producţie şi stocare a energiei regenerabile, eficienţă energetică, modernizarea şi extinderea reţelelor de energie electrică şi alte domenii din energie, potrivit unei analize realizate de specialiştii EY România și citate de Agerpres.

Implementarea acestor proiecte a fost prevăzută în contextul politicilor şi obiectivelor Uniunii Europene de eficienţă energetică şi decarbonare.

Prin intermediul PNRR, în perioada 2022-2026 se vor aloca 1,62 de miliarde de euro în cadrul componentei de Energie, pentru investiţii în capacităţi de producţie şi stocare a energiei eoliene şi solare, capacităţi de producţie a hidrogenului verde, cogenerare, investiţii în întregul lanţ valoric al bateriilor, celulelor şi panourilor fotovoltaice, dar şi pentru asigurarea eficienţei energetice în sectorul industrial.

Pentru Măsura I1, destinată investiţiilor în noi capacităţi de producţie şi stocare a energiei regenerabile, Ministerul Energiei a publicat, în luna februarie 2022, Schemele de ajutor de stat şi Ghidurile specifice pentru finanţare.

Tot în cadrul PNRR, în Componenta 5 (Valul Renovării) sunt prevăzute subvenţii de 2,2 miliarde de euro pentru investiţii în creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale şi publice.

Conform calendarului PNRR, primele apeluri pentru aceste investiţii ar urma să fie lansate până la 30 iunie 2022.

Totodată, Fondul de Modernizare va asigura subvenţii estimate la un total de 15 miliarde de euro, în perioada 2022-2030, prin intermediul a opt programe-cheie care vizează investiţii în energie regenerabilă, infrastructură energetică, centrale pe gaz, energie nucleară, cogenerare, eficienţă energetică şi producţia de biocombustibili.

Investiţiile în domeniul energetic vor fi susţinute şi prin Programele Operaţionale (PO) aferente perioadei 2021-2027, cu implementare până în 2030. În acest sens, sunt alocări financiare prin PO Tranziţie Justă (2,03 miliarde de euro, pentru tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic), PO Dezvoltare Durabilă (4,615 miliarde de euro, din care aproximativ 850 milioane de euro pentru sectorul energiei) şi PO Regional (4,018 miliarde de euro, din care peste 1 miliard de euro dedicaţi sectorului energiei).

La momentul actual, Programele Operaţionale sunt publicate în consultare publică, astfel că alocările financiare pot suferi modificări până la aprobarea acestora de către Comisia Europeană. După aprobarea formei finale a acestora, se vor publica ghidurile specifice şi vor fi lansate apelurile de proiecte.

“Având în vedere stadiul actual, estimăm că primele lansări de apeluri vor avea loc în a doua jumătate a anului 2022”, susţin specialiştii EY.

O altă sursă de finanţare pentru proiecte de eficienţă energetică este programul de eficienţă energetică în clădirile publice, derulat de Administraţia Fondului de Mediu.

Conform analizei, cu un buget total de 280 milioane de euro pentru anul 2022, acest program se adresează unităţilor administrativ teritoriale. Primul apel de proiecte este prevăzut pentru luna septembrie 2022.

Comisia Europeană derulează şi alte programe de finanţare în domeniul energiei. Astfel, proiectele inovative care conduc la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră se pot finanţa prin intermediul Fondului de Inovare. Cu un buget de 10 miliarde de euro, Fondul de Inovare derulează două tipuri de apeluri: apeluri pentru proiecte de scară mică (sub 7,5 milioane de euro) şi apeluri pentru proiecte de scară mare (peste 7,5 milioane de euro).

Următorul apel va fi pentru proiecte de scară mică, în luna martie 2022, cu termen de depunere estimat în august 2022.

Programul CEF – Energy (Mecanismul pentru Interconectarea Economică, componenta Energie) este un alt program gestionat de Comisia Europeană, dedicat finanţării proiectelor care conduc la atingerea obiectivelor de integrare a pieţei de energie, creştere a producţiei de energie regenerabilă şi decarbonare.

Programul Connecting Europe Facility (CEF) 2021-2027 a fost aprobat de Comisia Europeană în luna iulie 2021, cu o alocare de 5,84 de miliarde de euro pentru componenta de energie.

Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *