Raport „MonitorPNRR” pe obiectivele cu termen 31 martie: 19 îndeplinite, 3 în pericol/ Numai 5 erau închise cu o săptămână înainte, restul au fost bifate în ultima zi

G4Media apr. 4, 2022 0 comentarii
Sursa foto: Pexels/Pixabay

Finalizarea analizei privind cloud-ul guvernamental; Apelul de proiecte pentru IMM-uri – „Sprijin sub formă de granturi pentru competențe digitale”; Intrarea în vigoare a legislației și a normelor de aplicare privind sistemul de tichete pentru lucrătorii casnici sunt cele 3 obiective PNRR neîndeplinite, după expirarea termenului asumat față de Comisia Europeană, de 31 martie, arată analiza platformei „MonitorPNRR”, prezentată de fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea.

„5 jaloane/ținte erau închise cu o săptămână înainte de termenul limită. Apoi, brusc în ultima zi au fost declarate bifate restul până la 24 de jaloane”, subliniază analiza „MonitorPNRR” publicată luni, 4 aprilie. De asemenea, se mai spune în document, acest fenomen este unul periculos: „Devine clar că a devenit un stil de lucru în interiorul guvernului (și al coaliției de guvernare) care este și neproductiv și periculos. Motivele pentru care cârpim pe ultima sută de metri (sau încercăm să o facem) sunt interne, ale administrației și ale coaliției.”

Pe lângă această problemă, a declarat Cristian Ghinea, mai este cea a coordonării întregului plan. „Ministerul Investițiilor (MIPE) este ignorat de ministerele de linie, MIPE ar trebui să fie coordonator, oamenii de la MIPE care sunt profesioniști, trimit informări către ministere, le cer chestiuni care nu se întâmplă.

Nu sunt consultate proiectele de HG, de OUG cu MIPE și nu sunt consultate cu Comisia Europeană. România este în situația penibilă în care publică proiecte de legi, le adoptă, după care vor trebui refăcute apoi Comisia va fi nevoită să le trimită înapoi pentru că nu corespund”.

Acesta a mai spus că problemele cele mai mari sunt la Ministerul Digitalizării: „cel mai mare proiect, Cloud-ul guvernamental, este în pericol. Nici acum nu a fost angajată o echipă de proiect, trebuia la 31 martie trebuie să fie proiectul gata, trebuia să fie o licitație internațională. Licitația trebuia lansată în vară, acest lucru nu se va întâmpla”, a mai spus Ghinea.

Detalii din analiza „MonitorPNRR” despre jaloanele blocate sau în pericol:

  • Jalonul 143: Finalizarea analizei privind cloud-ul guvernamental

„Există un comunicat oficial care anunță finalizarea analizei, dar ea nu este prezentată. Din informațiile noastre, analiza nu a ajuns în termen la MIPE, nici până la ora redactării acestui raport.

Există o analiză realizată de STS în urma unei licitații publice (lansată în SEAP la începutul lunii) care prezintă soluțiile tehnice de implementare a infrastructurii TIC și de securitate ale Cloud-ului Guvernamental, realizate în urma unei consultări a pieței. “Această consultare a pieței precede procedurile de achiziție având ca scop implementarea infrastructurii TIC și de securitate ale Cloud-ului Guvernamental la nivel IaaS și PaaS și nu se substituie procesului de selecție”, se precizează în document, cu referire la următorul jalon din PNRR legat de cloud, – Semnarea contractului de implementare a investiției pe baza procedurii de ofertare pentru implementarea investiției – dar nu se poate substitui analizei cerute de jalonul 143.
Considerăm jalonul cel puțin întârziat. Cei de la minister trebuie să înțeleagă faptul că analiza cerută este esențială, în forma cerută de Comisie. A fost dificil să îi convingem să finanțăm acest proiect prin PNRR și vor să vadă că știm ce vrem să facem.
La toamnă trebuie ca achiziția pentru cloud să fie finalizată. Șantierul este prost organizat.”

  • Jalonul 189: Lansarea cererii de propuneri pentru „Sprijin sub formă de granturi pentru competențe digitale”

„Dan Vîlceanu anunța la finalul ședinței de guvern din 30 martie că va fi întârziat și probabil gata în următoarele două săptămâni. Peste noapte, pe 31 martie, MCID publică ghidul. Era cunoscut faptul că, pentru acest ghid, existau unele discuții de clarificare cu Consiliul Concurenței și cu Comisia – nu exista aviz pentru publicarea lui în forma propusă de MCID.

Lansarea ghidului necesita undă verde din partea Consiliului Concurenței (schemă de ajutor de stat), dar și o consultare informală cu Comisia pe forma apelului (prin intermediul MIPE).
Evident, dacă vor fi cheltuiți banii și apoi ghidul va fi declarat neconform, comedia erorilor va fi completă.”

  • Jalonul 387 Intrarea în vigoare a legislației și a normelor de aplicare privind sistemul de tichete pentru lucrătorii casnici

„Parlamentul a votat legea propusă anul trecut de către guvern (lucrată de Ministerul Muncii în mandatul Ralucăi Turcan). Din păcate, a amânat intrarea în vigoare pentru 2024. O încercare bizară de a ocoli un jalon PNRR. Jalonul spune că legea trebuie să intre în vigoare. Parlamentul o votează, dar se aplică peste 2 ani. Deputații USR au propus în comisiile din Camera Deputaților un amendament prin care se muta intrarea în vigoare în 2023, a fost respins de majoritatea la putere. Va considera Comisia jalonul îndeplinit? Nu. Va trebui să modificăm articolul cu intrarea în vigoare.”

Raportul integral poate fi consultat aici: Buletin de Sanatate PNRR nr.2 2022.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *