Raportul CEE AI realizat de The Recursive privind evoluția sectorului de inteligență artificială în Europa Centrală și de Est pe anul 2024, publicat în noiembrie, include 11 startup-uri din România. În primele opt luni ale anului 2024, sectorul AI din România a atras finanțări de 69 de milioane de euro și se plasează pe locul 3 în ceea ce privește numărul de start-up-uri (13,6%) ce folosesc AI, după Polonia (23,3%) și Grecia (17,5%).
Ecosistemul de inovare AI din România a cunoscut o dinamică interesantă, condusă de ultima rundă de finanțare de 55,2 milioane de euro atrasă de compania FintechOS. Valoarea investițiilor strânse până în luna august 2024 era cu 28 de milioane de euro mai mică decât în 2023. Alte runde notabile sunt cea de 2,8 milioane de euro atrasă de startup-ul FilmChain și o rundă de finațare în valoare de 1,8 milioane de euro atrasă de stratup-ul Genezio, potrivit datelor raportului.
Un consorțiu condus de Vodafone a câștigat un contract de 100 de milioane de euro pentru a construi platforma cloud guvernamentală a României până în anul 2025.
Primul institut de cercetare în AI din România este în curs de construcție la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca. Are 30 de laboratoare și este axat pe soluții AI pe domenii precum sănătatea, transportul și securitatea cibernetică, potrivit raportului.
Raportul reamintește că UiPath este cel mai cunoscut unicorn din regiune, dar că România apare tot mai mult ca „o comoară ascunsă”, din ce în ce mai recunoscută de investitorii internaționali.
De exemplu, 3VC, cu sediul la Viena, și Point Nine, cu sediul la Berlin au condus o rundă de finanțare Seria A de 9,2 milioane euro pentru Creatopy în octombrie 2023. Compania a fost înființată în Oradea în 2021 de către antreprenorul Gabriel Ciordas. La începutul anului 2023, Dan Oros, fost șef de marketing la Google România, a preluat conducerea ca CEO.
„AI este crucial pentru întreprinderile moderne, în special în sectorul publicității, deoarece sporește creativitatea și eficiența prin automatizarea sarcinilor de rutină și asigurarea coerenței mărcii. Având în vedere că cererea de conținut personalizat a crescut de 20 de ori în ultimii ani, AI ajută la reducerea decalajului dintre nevoia de reclame personalizate de înaltă calitate și constrângerile de timp, buget și expertiză. La Creatopy, AI le permite clienților noștri să să se concentreze asupra planificării strategice și creativității, în timp ce își gestionează și își măresc eficient conținutul vizual în diverse formate și canale, asigurând consecvența brandului și o producție de înaltă calitate”, a declarat Dan Oros, CEO Creatopy.
Creatopy a permis afacerilor și agențiilor să creeze, personalizeze și să disemineze reclame cu impact, fără întreruperi, cu ajutorul automatizării creației bazate pe AI.
Esenca App a fost achiziționată de MEWA Textil-Service, o companie germană din domeniul management. Fondată de Cosmin Gabriel Ciocîrlan și Eduard Cojocea, Esenca este o soluție AI de măsurare a corpului pentru îmbrăcăminte, care utilizează tehnologie de ultimă generație ce oferă clienților recomandări de mărime și informații despre nevoile lor.
CODA Intelligence a fost achiziționată de PDQ, o companie americană de management internațional al activelor software. Fondată de Cristian Săndescu, Andrew Călin și Octavian Grigorescu, CODA oferă soluții automatizate de securitate cibernetică.
SmartBill a fost achiziționată de Visma, o companie norvegiană care oferă contabilitate, salarizare, facturare și programe de HR pentru afaceri, toate prin cloud. Fondată de Ioana Hasan, Radu Hasan și Mircea Capatina, SmartBill a dezvoltat instrumente pentru servicii de facturare, inventariere și contabilitate pentru IMM-uri.
Start-up-uri de urmărit
FintechOS este o companie fondată de Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț, specializată în soluții pentru accelerarea transformării digitale a instituțiilor financiare,
FilmChain este o companie de tehnologie financiară (fintech) dedicată industriei de film cu sediul în Londra şi New York, fondată de către antreprenoarele românce Maria Tânjală şi Irina Albiţa. Compania a primit o finanțare de 2,8 milioane de euro în runda de Seed.
Genezio este un startup lansat în 2023 pentru a crea instrumente care să ajute dezvoltatorii să automatizeze crearea de aplicații. Aceasta a atras o finanțare de 1,8 milioane de euro în faza Pre-Seed.
MixRift este un startup de mixed reality gaming. Compania a primit o finanțare de 1,6 milioane de euro în runda de Seed.
CogniSync este un startup care dezvoltă o tehnologie software care are rolul de a optimiza fluxurile de lucru pentru a susține companiile și echipele aflate în creștere rapidă. Startup-ul a primit 500.000 de euro în runda de Seed.
Invisum AI este un startup specializat în tehnologii de detecție și analiză video într-o gamă variată de aplicații industriale.
Creatopy este un startup care oferă soluții creative bazate pe AI pentru echipele de marketing. Compania a primit o finanțare de 9,2 milioane de euro.
OxidOS se concentrează pe securitatea și performanța dispozitivelor conectate. Aceasta dezvoltă sisteme integrate pentru Internet of Things (IoT) și vehicule autonome.
Tokinomo este un startup care creează și distribuie soluții interactive pentru companii de publicitate in-store.
Druid se află într-un spațiu relativ aglomerat al produselor de inteligență artificială conversațională, dar, în ciuda acestui fapt, a crescut rapid în ultimii ani și lucrează cu peste 100 de clienți de tip enterprise la nivel global. Produsul său de bază este un asistent virtual bazat pe procesarea limbajului natural, cu o precizie ridicată și capacitatea de a interpreta intențiile clienților și de a oferi informații contextuale în timp real. Druid oferă, de asemenea, instrumente pentru implementarea ușoară, fără cod și un strat de analiză. Compania a acumulat peste 15 milioane de euro din diverse runde de finanțare.
OgreAI este un startup româno-britanic cu tehnologie bazată pe știința datelor și specializat în furnizarea de soluții de prognoză bazate pe inteligență artificială pentru sectorul energetic.
Foto: Ai Startup © Snowingg | Dreamstime.com