Raport Storia.ro: Chiriile au urcat și în septembrie. Recordul îl deține Constanța, unde scumpirea este de 17% față de august. Față de anul trecut, chiriile sunt cu 22% mai mari

bucuresti blocuri locuinte

Luna septembrie a adus noi creșteri ale prețurilor de închiriere pentru apartamente, cu un avans record de până la 17%, înregistrat în Constanța, arată un raport al platformei de anunțuri imobiliare Storia.ro.

A fost analizată evoluția chiriilor în ultima lună și în ultimul an pentru București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța, Brașov și Sibiu. 

Constanța, campioana scumpirilor

Chiriile medii în Constanța au înregistrat un avans lunar de 17%, cea mai mare creștere fiind la garsoniere, unde, din august până în septembrie, prețul cerut de proprietari a crescut cu 25%. 

Față de anul trecut, chiriile sunt mai mari cu 22%. Prețurile medii sunt de 250 de euro pentru o garsonieră, 350 de euro pentru un apartament cu două camere și 500 de euro pentru cel cu 3 camere.

În Cluj-Napoca chiriile au crescut cel mai mult la apartamentele de două camere, fiind cu cu 9% mai mari în septembrie față de august. Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, avansul mediu al prețurilor chiriilor e de 16%, cel mai mare fiind la apartamente de 3 camere, unde chiria medie e cu 100 de euro mai mare în septembrie 2022 față de septembrie 2021. 

La Iași, scumpirea e de 5 la sută. Cea mai mare creștere e înregistrată la apartamentele de două camere, unde chiria e cu 8% mai mare față de luna august, ajungând la o medie de 399 EUR/lună. În ultimul an, cea mai mare creștere a fost înregistrată la apartamentele de 3 camere, care se închiriază cu 480 de euro, mai mare cu 20 la sută.

La Brașov, clienții plătesc în medie cu 100 de euro mai mult pentru închirierea unui apartament de 3 camere comparativ cu aceeași lună a anului trecut. 

La Sibiu, scumpirea e de doar doi la sută în septembrie față de august, în timp ce față de anul trecut majorările de preț sunt cuprinse între 11 și 17 la sută.

La Timișoara, chiriile apartamentelor de două si trei camere stagnează, în timp ce garsonierele au un cost de închiriere cu 5% mai mare în septembrie față de august. Raportat la anul trecut, prețul chiriilor a crescut în medie cu 10%.

La București, chirii mai mici în sectorul 5 în luna septembrie

În fine, la București, față de luna august, prețul chiriei a stagnat în toate sectoarele, cu excepția sectorului 5, unde este raportată o scădere de 6%. 

Față de septembrie 2021, prețurile medii sunt cu 13% mai mari.

Cele mai creșteri, de 20 la sută, sunt în sectorul 2. În septembrie 2022, prețul mediu de închiriere în București variază de la 300 EUR pentru garsoniere, 438 EUR pentru apartamentele de două camere și 542 EUR pentru cele de 3 camere. 

Cele mai mari prețuri sunt în sectorul 1, unde un apartament de 3 camere se închiriază cu 750 EUR în medie, iar cele mai mici sunt în sectoarele 5 și 6, unde 3 camere pot fi închiriate cu 450 EUR. 

 

 

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Comentarii

  1. eu aud doar de cunoscuti care pleaca in strainatate sau au doua apartamente si tin unul gol. de unde cresteri la chirii daca cerea scade si oferta e mare? sa vezi de la anul cand le vin impozitele marite ce se vor agita astia care le tin goale cu panza de paianjan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *