Judeţul Timiş este în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare, şi al doilea în ceea ce priveşte suprafaţa terenurilor cultivate în regim ecologic, potrivit unei analize realizată de compania de consultanță CBRE. Județul din vestul României atrage un interes semnificativ și în creștere din partea investitorilor, reprezentând 5% din totalul tranzacțiilor cu terenuri agricole la nivel național în 2023.
„Județul Timiș, cu un potențial agricol semnificativ din punct de vedere al condițiilor climatice favorabile și solurilor fertile, atrage interesul investitorilor datorită oportunităților de dezvoltare ale zonei. În anul 2023, tranzacțiile cu terenuri agricole în județul Timiș au reprezentat 5% din totalul per țară. Mai mult, în primele două luni ale acestui an au fost încheiate aproximativ 850 de tranzacții, marcând o creștere de 31% comparativ cu perioada similară a anului precedent”, declară Mădălin Aresmerițoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE România.
Potrivit raportului, printre oportunitățile de investiție din zona Timișului se remarcă un lot de 1.500 de hectare, situat la aproximativ 10 km distanță de Recaș și la 35 km nord de Timișoara. Aflându-se la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de granițele cu Ungaria și Serbia, terenul este amplasat strategic pentru a facilita accesul la piețele internaționale.
„Cu un sol de tip argilă aluvionară maro care se distinge prin fertilitatea excepțională și capacitatea de a susține o varietate de culturi agricole, acesta oferă condiții optime pentru creșterea plantelor. De asemenea, poziționarea proprietății în apropierea a două ferme deschide oportunități pentru colaborare și facilitează accesul la resurse și infrastructură agricolă de încredere. Spre deosebire de alte regiuni ale țării care se confruntă cu perioade secetoase, cu precipitații insuficiente pentru realizarea unor culturi profitabile, județul Timiș se bucură de precipitații bogate. În plus, sistemul de canale de desecare contribuie semnificativ la gestionarea eficientă a surplusului de apă, asigurând condiții optime pentru obținerea unui randament agricol ridicat”, se mai menționează în raportul CBRE.