Războiul din Ucraina: Prețul barilului de petrol trece de 102 dolari / Presiunile se resimt și pe piața cerealelor

petrolier

Prețul barilului de petrol a urcat joi la 103 dolari, în creștere cu peste 5%, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Barilul Brent se tranzacționa la aproape 103 dolari la începutul dimineții (+5,30%) în timp ce țițeiul americane câștiga 6,23% la 97,84 dolari, un maxim din august 2014, în condițiile în care temerile legate de un conflict pe scară mare în Europa de Est se intensifică, potrivit BFM TV.

“Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor la energie s-ar putea prelungi (…) Economiile occidentale vor continua să se confrunte cu p puternică presiune inflaționistă, un alt factor spinos pentru responsabilii cu politicile monetare, care reflectează asupra oportunității de a înăspri politica sau de a mai aștepta”, a comentat Atsushi Takeda, economist șef la Itochu Economic Research Institute din Tokyo.

Atacul are efecte și asupra pieței cerealelor, în condițiile în care Rusia și Ucraina se numără printre cei mai mari producători de grâu sau porumb.

Bushelul de grâu se tranzacționa la deschiderea pieței europene la 9,26 dolari, în creștere cu 9,68% în timp ce tona de porumb se scumpea cu 6 euro, la 269 euro.

 

sursa foto: MarineTraffic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *