Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: În acest moment nu există poziții deschise la ANRE și nici nu am în plan să candidez la ceva, preocupările mele de carieră fiind altele

Redacția aug. 22, 2022 0 comentarii
Razvan Nicolescu

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a declarat pentru Economedia că, în acest moment, nu există poziții deschise la ANRE și nu are în plan să candideze, preocupările sale de carieră fiind altele. Răzvan Nicolescu este prima opţiune a conducerii PSD pentru şefia ANRE, susţin surse politice pentru News.ro. Actualul preşedinte al instituţiei, Dumitru Chiriţă, ajunge la final de mandat în luna octombrie şi nu mai este susţinut de liderul PSD Marcel Ciolacu.

„Conform legislației naționale și europene cei din conducerea ANRE nu au voie să facă politică. Candidații își depun candidatura conform propriei voințe, nu propuși de partide. Sunt apoi audiați în Parlament. În acest moment nu există poziții deschise la ANRE și nici nu am în plan să candidez la ceva, preocupările mele de carieră fiind altele. ANRE are nevoie, în opinia mea, de o nouă generație de lideri, o generație tânără. Instituția s-a deprofesionalizat și politizat excesiv și ilegal în ultimul timp”, a declarat Răzvan Nicolescu.

Acesta spune că „știrea pe surse apărută acum câteva zile cred că fost o glumă făcută de cineva dintr-un partid care a dorit să îi sperie pe mulți doritori dintr-un alt partid care vor să fie șefi ai acestei instituții bine-plătite. Nu era rău ca jurnalistul care a dat-o sa o verifice înainte, în primul rând cu mine”.

În prezent, Răzvan Nicolescu este membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT). În timpul guvernării Ponta, a fost pentru scurtă vreme ministru al Energiei. Între 2014 şi 2016, a ocupat funcţia de preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER). În perioada 2006 – 2008 a fost reprezentantul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie.

Dumitru Chiriţă a fost numit la şefia ANRE în 2017, fiind susţinut la acea vreme de Liviu Dragnea şi Iulian Iancu. La începutul carierei, Chiriţă a fost electrician, apoi sindicalist, iar din 2000 până în 2017 a fost parlamentar PSD.

După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Dumitru Chiriță este de origine din Tărtășești (Dâmbovița) și și-a început cariera ca electrician șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

Între timp, el a absolvit și dreptul la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu) și și-a luat masterul în drept la Universitatea București. Din CV-ul său de pe site-ul Camerei Deputaților lipsesc anii în care a urmat cursurile universitare.

Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a încasat de la ANRE în 2021 suma de 710.564 lei (145.000 de euro), ceea ce înseamnă că a avut un venit lunar de 59.100 de lei (12.080 de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *