Reacția probabilă a pieței după ce Iranul a atacat Israelul (Analiză Reuters)

atac iran israel Sursa foto: X/ G4media

Iranul a avertizat duminică Israelul și Statele Unite ale Americii cu privire la un “răspuns mult mai amplu” dacă va exista vreo ripostă la atacul său masiv cu drone și rachete asupra teritoriului israelian de sâmbătă, în timp ce Israelul a transmis:”campania nu s-a încheiat încă”, relatează Reuters. Ce spun analiștii consultați de agenția internațională cu privire la modul în care piețele financiare vor reacționa probabil la evoluții? Există un potențial de întrerupere a lanțului de aprovizionare și de creștere a prețului petrolului, iar prețul petrolului, aurul, dolarul și obligațiunile vor încorpora o primă de risc pentru a reflecta conflictul, estimează experții. S-a văzut deja de vineri o creștere a prețurilor materiilor prime.

Iranul a lansat drone și rachete explozive asupra Israelului ca represalii la un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria la 1 aprilie, un prim atac direct pe teritoriul israelian care a alimentat temerile privind un conflict regional mai amplu.

Ce spun analiștii consultați de Reuters cu privire la modul în care piețele financiare vor reacționa probabil la evoluții.

SAMY CHAAR, ECONOMIST ȘEF LOMBARD ODIER, GENEVA

“Fluxul de știri se referă la Iran și Israel, așa că asta va fi cea mai mare parte (a ceea ce oamenii vor discuta luni), dar încă ne aflăm într-un mediu în care nu am digerat încă știrile despre inflația din SUA și ce înseamnă asta pentru Fed și dacă vor putea reduce ratele”. “Am intrat în acest weekend de stres geopolitic în urma raportului privind IPC. Este un mediu de piață fragil pe termen scurt, dar după o perioadă fantastică, așa că este corect să existe un pic de vulnerabilitate”.

TINA FORDHAM, FONDATOR ȘI STRATEG GEOPOLITIC, FORDHAM GLOBAL FORESIGHT, LONDRA

“Dimensiunea atacului Iranului asupra Israelului și lansarea din interiorul Iranului, precum și prin intermediul unor apropiați, este semnificativă. În ceea ce privește reacția pieței, am început să vedem vineri o creștere a prețurilor materiilor prime”.
“În următoarele câteva zile, așteptăm răspunsul Israelului – acesta este cel mai mare atac asupra Israelului din ultimele decenii. Riscul unui război regional a crescut în mod semnificativ. Întrebarea este dacă Israelul caută să extindă conflictul”.

“Cred că petrolul va deschide mai sus. De asemenea, semnele că Iranul vrea să promulge o blocadă ușoară a Strâmtorii Ormuz reprezintă o preocupare, deoarece acest lucru înseamnă că există un potențial atât de întrerupere a lanțului de aprovizionare, cât și de creștere a prețului petrolului. Am intrat într-o perioadă periculoasă înainte de alegerile din SUA.”

NICK FERRES, DIRECTOR DE INVESTIȚII, VANTAGE POINT ASSET MANAGEMENT, SINGAPORE

“Nu am de gând să fiu un “general de fotoliu” și să pretind că am un avantaj în ceea ce privește modul în care va decurge escaladarea. De la peronul nostru, știrile mai importante pentru piețe săptămâna trecută au fost tendința de reaccelerare a inflației prețurilor de consum și implicațiile pentru traiectoria viitoarelor rate ale dobânzii pe termen scurt”.

“În plus, dezamăgire în detaliile rezultatelor de la JPM și Wells de vineri. În acest context, așa cum am observat de ceva timp, compensarea riscului în acțiuni este slabă în termeni simpli și în raport cu titlurile de trezorerie. Ne-am redus deja expunerea netă lungă pe acțiuni înainte de acest lucru în ultimele două săptămâni.”

BRIAN JACOBSEN, ECONOMIST-ȘEF, ANNEX WEALTH MANAGEMENT, MILWAUKEE, WISCONSIN

“Cheia este dacă Iranul va considera această ripostă un răspuns măsurat și final, cu excepția cazului în care Israelul decide să escaladeze. În 2020, Iranul a considerat că răspunsul său la uciderea generalului Soleimani de către SUA a fost un răspuns măsurat și echitabil. Dacă se rămâne la un răspuns de tip “tit-for-tat” în loc de escaladare, atunci vom vedea probabil un suspin de ușurare în rândul acțiunilor, chiar dacă prețul petrolului, aurul, dolarul și obligațiunile vor încorpora o primă de risc pentru a reflecta conflictul“.

Context. Iranul a lansat sâmbătă seara un atac cu drone împotriva Israelului „de pe teritoriul său”, a anunțat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene într-o intervenție televizată. Este vorba de primul atac direct efectuat de Iran asupra Israelului. Până acum, Teheranul a preferat să acționeze prin intermediul proxy-urilor pe care le controlează în Orientul Mijlociu. Urmăriți evoluția situației, pe G4Media.ro.

Sursa foto: X/ G4media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *