Record istoric al stocurilor de gaze pentru la iarnă

gaze, aragaz, foc

Depozitele de gaze ale României s-au umplut la 94% din capacitate, adică la fel ca în media UE, potrivit datelor oferite online de REMIT Storage Data. Este cel mai mare nivel al stocării din istoria noastră. Acest lucru înseamnă că avem peste 3 miliarde de metri cubi de gaze stocate pentru la iarnă, iar stocarea continuă. Aproape tot este pentru noi, Republica Moldova având doar 25 de milioane de metri cubi în depozitele românești, conform anunțului făcut recent de Victor Pârlicov, ministrul Energiei de peste Prut.

Cerința UE pentru toate țările membre a fost ca depozitele să fie pline la cel puțin 90% înainte de sfârșitul ciclului de stocare – 31 octombrie. Toate țările au ajuns la acest nivel cu mult înainte. Temerea este ca, în această iarnă, fluxurile de gaze rusești către UE să se oprească cu totul, desi ele oricum vin către sudul Europei și, de aici, și către o parte din Vest, prin Turcia, gazoductul South Stream.

Totalul surselor de gaze de azi este de 33,4 milioane mc, acoperit din următoarele surse: productie internă – 23,0 milioane mc, import – 9,4 milioane mc. Exportul este de 11,0 milioane mc, majoritatea fiind tranzit pentru alte țări. Se înmagazinează 8,4 milioane mc.

Producția locală de gaze este acoperită de Romgaz, Petrom și BSOG – în Marea Neagră.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *