Ieri, 13 iulie, România a marcat un record pentru cantitatea de gaze importate în sezonul cald – 13,5 milioane de metri cubi. Azi, 14 iulie, recordul a fost depășit, se importă 14,1 milioane de metri cubi, potrivit datelor interactive Transgaz.
Toate aceste cantități vin prin Bulgaria, cel mai mult pe la Negru Vodă și încă puțin pe la Giurgiu, sursa fiind însă aceeași: Gazprom, care pompează gaz prin Turkish Stream în Turcia și sudul Europei, ocolind Ucraina. Parte din importuri sunt de fapt tranzit al Ungariei, pentru că, la pachet cu importul din Rusia, din România se și exportă 4,5 milioane de metri cubi, ungurii tranzitând gazele rusești pe la noi, evident, cu plata tarifelor aferente.
Importul uriaș este corelat direct cu stocarea în depozite. Ieri au intrat 20 de milioane de metri cubi în depozitele Romgaz și ENGIE, azi 21,5 milioane, un nivel similar cu întreaga producție internă = circa 23 milioane de metri cubi. Se stochează atât de mult pentru că previziunile de la Bruxelles pentru iarna ce urmează sunt că Rusia va opri total fluxul de gaze către Europa. A spus-o președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o spune acum și Petr Fiala, premierul Cehiei, țară care deține în prezent președinția rotativă a UE.
Este, de asemenea în vigoare, o directivă pentru țările membre să umple la cel puțin 80% depozitele subterane. Prin urmare, România exact asta face: importă acum cât poate de mult, ca să stocheze cât poate de mult, până la 31 octombrie. În prezent, capacitatea depozitelor subterane este la 50%, adică aproximativ 1,6 miliarde de metri cubi sunt stocați deja. Dacă ritmul actual se păstrează, România va atinge procentul de 80% cerut, țara noastră fiind oricum într-o situație mai bună ca alte țări europene, pentru că are și producție internă, atât de uscat cât și în mare.
Uzual, România consumă anual circa 12 miliarde de metri cubi de gaze, 10,5 miliarde fiind producția locală – Romgaz, Petrom, mai nou, BSOG și 1,5 miliarde, importuri. Din acest an, pentru prima dată, am putea importa și altceva decât gaze rusești, odată ce vor începe fluxurile pe gazoductul Grecia – Bulgaria, care va aduce în sudul și sud-estul Europei GNL-ul descărcat în terminalul Alexandropolis.