Reforma sistemului de pensii: ministrul Turcan anunță recalcularea tuturor pensiilor, digitalizarea și o nouă lege a pensiilor în ”maximum un an și jumătate”. Sunt vizate și pensiile speciale

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat astăzi că lansează o reformă a sistemului public de pensii, care va include și pensiile speciale. Reforma cuprinde mai multe etape, iar fondurile necesare digitalizării sistemului va fi decontată din fonduri europene, a spus Turcan într-o conferință de presă. Ea a spus că tot procesul ar trebui să dureze circa un an și jumătate.

Astfel, reforma începe prin evaluarea și digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, care vor sta la baza recalculării pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va conține o formulă ce va conține indicatorii din dosarele reevaluate, a spus Turcan.În paralel, Ministerul Muncii lucrează la o nouă lege a pensiilor ”cu o formulă de calcul sustenabil”, care să înlocuiască legea 127 din 2019, promovată de PSD.

”Cheltuielile necesare în efortul de digitalizare și recalculare a pensiilor vor fi decontate din PNRR (programul de relanzare finanțat de UE – n.red.), pentru că fac parte din reforma sistemului național de pensii”, a spus Turcan.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

”Discuțiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor. Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acum bu s-a vorbit că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nici o economie în stadiul economiei românești nu și-ar fi putut-o permite. Reforma trebuie să se fundamenteze pe contributivitate și echitate”, a spus ministrul Muncii.

  • Declarații integrale ale ministrului Muncii:

Am emis astăzi ordinul de ministru prin care vom începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, așa cum prevede art. 157 alin. 2 din Legea 127, publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019. Aceasta procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis ordinul de ministru conform aceluiași articol (90 de zile după publicarea legii).

Conform legii, acest ordin de evaluare a dosarelor este etapa  premergătoare recalculării pensiilor.

Ultima mare recalculare a dosarelor de pensii din sistemul public a fost făcută în perioada 2005 – 2010 și a cuprins atunci aproximativ  1 milion de dosare. Am stabilit acum o perioadă de maxim 18 de luni pentru evaluarea celor aproape 5 milioane de dosare de pensii.

Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, muncă egală, contribuție egala, pensiile sunt considerabil diferite.

Recalcularea pensiilor este o măsură de reformă în sistemul public de pensii care aduce echitate pentru milioanele de oameni, într-un format sustenabil din punct de vedere economic.

Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informațiilor colectate din sursele în format electronic și/ sau letric existente la nivelul caselor teritoriale de pensii și care va fi ulterior folosită, prin sistemul informatic al CNPP, pentru realizarea operațiunilor de recalculare și punere în plată a pensiilor recalculate.

Demararea acestui proces presupune suplimentarea resurselor existente în acest moment la nivelul caselor de pensii, adică:

  • Achiziții de soft, licențe și aparatură;
  • Suplimentarea resursei umane din casele de pensii, prin angajarea de personal pe perioadă determinată.

În perioada imediat următoare vom face o estimare a necesarului de echipament logistic și de personal și pregătim documentația pentru accesarea fondurilor din PNRR, aceasta fiind o măsură reală de reformă.

La evaluarea dosarelor de pensii, vor fi luate în considerare următoarele elemente, pentru determinarea numărului total de puncte care constituie elementul principal în stabilirea cuantumului pensiei:

  • – Stagiul de cotizare/vechimea în muncă (perioada de activitate profesională pentru care s-au achitat contribuțiile de asigurări sociale de stat);
  • Stagiul de cotizare realizat în grupele de muncă, respectiv condiții deosebite și speciale de muncă, la care se adaugă suplimentul pentru aceste condiții, respectiv 3 luni/an pentru grupa a II a de muncă, 6 luni/an pentru grupa I de muncă;
  • Veniturile de natură salarială (salariul de încadrare la care se adaugă sporurile care au intrat în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale);
  • – Perioadele necontributive, denumite de legislație stagii asimilate stagiului de cotizare, respectiv dacă persoana:
    • a beneficiat de pensie de invaliditate;
    • a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă;
    • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
    • a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
    • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
    • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani.

 

Este o reformă care se va organiza în jurul a două concepte cheie: contributivitate și echitate. Direcții principale de acțiune:

  1. Recalcularea după o nouă lege care va înlocui Legea 127 și estimăm ca în jumătate de an să avem deja un punct de vedere bine argumentat în acest sens.
  2. Identificarea unei soluții legislative pentru a aduce și pensiile speciale la un nivel de echilibru între contributivitate și criteriul favorizant.

Primul lucru pe care l-am făcut când am preluat mandatul de ministru al muncii a fost constituirea grupului de lucru care să lucreze la noul proiect de lege a pensiilor. Obiectivul nostru este corectarea nedreptăților flagrante din sistem.

Vreau să vă spun că acest grup a intrat deja într-un ritm de lucru foarte susținut, astfel încât să definitivăm într-un timp cât se poate de rezonabil soluții concrete de modificare a legii.

Pensionarii știu foarte bine că, în baza legilor învechite, unii dintre pensionari au devenit mai egali decât alții.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: