Reforme pe bandă rulantă în acest an pentru banii UE: audit la toate companiile de stat, reducerea pensiilor speciale, evaluarea funcționarilor publici, reforma pensiilor, descurajarea înmatriculării mașinilor vechi

banca centrala europeana, euro Sursa foto: Pixabay

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat joi că guvernul și-a asumat o serie de reforme în negocierea cu Comisia Europeană privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Am scris împreună cu prim-ministrul acest concept-paper care este o trecere în revistă a reformelor majore care vor fi incluse în PNRR, care a fost baza de discuție pentru toate întâlnirile pe care le-am avut și a fost foarte bine primit. PNRR este un instrument de reforme, pentru asta a fost inventat. Fără reforme substanțiale nu va trece acest plan”, a spus Ghinea.

El a mai adăugat că România va depune la 31 mai cereri și proiecte pentru toate cele 29,2 miliarde euro alocate țării noastre prin PNRR.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Reforma pensiilor. Ghinea a spus că guvernul va trimite în acest an în Parlament proiectul noii legi a pensiilor, care să prevadă indexarea pensiilor bazată doar pe date statistice și cu eliminarea deciziilor politice arbitrare. „Avem clar un deadline de a trimite legea în Parlament anul acesta și niște elemente care presupun o indexare a pensiilor clare, bazate pe obiective statistice, nu pe decizii din pix și politice. România se angajează să aibă o politică matură referitoare la pensii”.

Tăierea pensiilor speciale. Guvernul își asumă în acest an „reducerea pensiilor speciale în limita permisă de Curtea Constituțională. Acest guvern își asumă o reformă serioasă a pensiilor speciale”, a spus Ghinea.

Reforma companiilor de stat. Ghinea a spus că executivul va face un audit al tuturor companiilor cu capital de stat și va elimina din lege excepțiile ”de la profesionalism” introduse de precedentele guverne PSD-ALDE. În plus, Ghinea a anunțat crearea unui departament special la Secretariatul General al Guvernului care va supraveghea toate aceste companii de stat. „Vom avea un proces de audit la toate companiile de stat, vom elimina din legea referitoare la managementul companiilor de stat acele excepții de la profesionalism băgate de PSD-ALDE în anii anteriori. Toate companiile de stat din România trebuie să treacă printr-un proces de audit, profesionalizare, numire apolitică a board-urilor și vor fi supravegheate de către un departament special de la SGG care va face politica statului român în ceea ce privește companiile de stat. Vom crea această entitate la SGG care va avea indicatori de performanță pentru toate companiile de stat și vom avea un plan de reformă, închideri acolo unde este cazul și legare a salariilor din conducerea companiilor de stat de obiective de performanță. Trebuie să facem din companiile de stat o sursă de a aduce bani la buget, nu o sursă de a se scurge bogăție din averea publică”.

Ghinea a anunțat și crearea Băncii Naționale de Dezvoltare: „Avem un calendar foarte clar de creare și de autorizare a acestei bănci și de preluare din entitățile care deja există a unor bucăți: mă refer la Fondul de Contragarantare, la Eximbank, la Fondul de Garantare pentru IMM-uri. Aceste entități care sunt compatibile cu o bancă de dezvoltare vor fi preluate”.

Reforma administrației publice. Ghinea a anunțat că va fi implementat un nou sistem de evaluare a funcționarilor publici. „Vom avea întâi un proiect pilot în 2022 și extins în 2023 – un sistem național de examinare a funcționarilor publici pe modelul existent EPSO al Comisiei Europene. Dai un examen meritocratic ca să intri în corpul funcționarilor publici și de acolo ești distribuit la instituția care are nevoie de tine. Este o revoluție clară și adevărată în administrația publică, cu un calendar de implementare”.

Reforma în transporturi / climă. Ghinea a anunțat că România își asumă o reducere a emisiilor de transport cu 9% față de emisiile din 2019, până în 2026. El a mai spus că guvernul va implementa un sistem pentru a descuraja înregistrarea mașinilor vechi și pentru a încuraja mașinile electrice, astfel încât să facem o trecere către transportul verde. „Ne-am asumat o țintă clară de pondere a energiilor regenerabile în mixul energetic până în 2030, de 34%”, a mai spus Ghinea.

Bani pentru mediul privat.  Ministrul Ghinea a anunțat că componenta de instrumente financiare și granturi pentru mediul privat este una din cele mai avansate. „Am negociat cu Banca Europeană Investiții și cu Fondul European de Investiții, suntem pregătiți să semnăm un acord imediat ce PNRR este aprobat. Această injecție de capital în economia privată prin PNRR înseamnă o garanție de portofoliu pentru solvabilitate de 400 de milioane de euro. Asta înseamnă că firmele afectate de criză pot să aibă un credit punte până când se termină criza, cu garanții acordate de stat”, a spus ministrul. Potrivit lui, va fi exista o garanție de portofoliu pentru acțiune climatică, de 100 de milioane de euro, la care pot aplica firme care vor să investească în retehnologizare. Va exista și un instrument de capital pentru IMM-uri de jumătate de miliard de euro. „Astea sunt instrumente financiare. Asta înseamnă că BEI și FEI, imediat după procesul de aprobare a PNRR, vor începe procesul de selectare a unor bănci private cărora să le acorde garanții de portofoliu și care vor putea da acești bani mai departe. Noi estimăm un efect de levier de 1 la 3 sau 4, în sensul în care printr-un euro pus prin acest instrument, în economia reală ajung 4 sau 5 euro”, spune Ghinea.
Ministrul a anunțat granturi pentru digitalizare de 200 de milioane de euro administrate de Autoritatea pentru Digitalizarea României și o măsură de sprijin pentru listarea la bursă. Va fi un instrument de 35 milioane de euro de asistență tehnică pentru companii care vor să se listeze la Bursa de la București, care va fi gestionat cu Bursa de la București.

Educație. Pentru educație avem 3,7 miliarde de euro, a spus Ghinea: „Avem 12% din PNRR pentru educație, ceea ce este mai mult decât recomandarea făcută de Parlamentul European de 10%”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Poezii!
    Sunt asteptati sa recite poezia urmatorii:
    Țurcan,
    Câmpeanu,
    Bode.
    Au voie sa spună baliverne ca nimeni nu da doi bani pe ele!
    Noi stim ca sunt pe langa subiect.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.