Regatul Unit relaxează legislația fiscală pentru rezidenții cu domiciliul în străinătate, după un exod al milionarilor

dreamstime_m_307996885 Foto: Chormail | Dreamstime.com

Regatul Unit va atenua unele dintre modificările planificate în controversata sa regulă fiscală pentru rezidenții care au domiciliul permanent în afara statului (non-dom), ca urmare a îngrijorărilor legate de exodul milionarilor, a confirmat Ministerul de Finanţe britanic, citat de CNBC.

Regimul legal non-dom al Marii Britanii, în vigoare de două secole, permite persoanelor care trăiesc în Regatul Unit, dar care sunt domiciliate în altă parte în scopuri fiscale, să evite plata impozitelor pe veniturile şi câştigurile de capital obţinute în străinătate timp de până la 15 ani.

Acest regim a fost mult timp subiectul controverselor, iar ministrul de Finanţe, Rachel Reeves, a confirmat în bugetul din octombrie că acesta va fi desfiinţat începând cu aprilie 2025, iar toţi rezidenţii pe termen lung vor fi supuşi impozitului pe moşteniri (IHT) pentru activele lor globale, inclusiv cele deținute în trusturi.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

La un eveniment paralel cu Forumul Economic Mondial de la Davos, Reeves a declarat că guvernul va propune o modificare a Legii Financiare, care va face mai generoasă regula ce permite non-domilor să aducă bani în Regatul Unit fără a plăti impozite semnificative.

„Am ascultat îngrijorările exprimate de comunitatea non-dom”, a spus Reeves pentru Emma Tucker, de la The Wall Street Journal, întrebată despre plecările recente ale ultra-bogaţilor.

„În Legea Financiară, vom propune un amendament care face mai generoasă facilitarea temporară de repatriere, care permite non-domilor să aducă bani în Regatul Unit fără a plăti impozite semnificative”, a adăugat ea.

Reeves a încercat joi să liniştească investitorii străini bogaţi, asigurându-i că modificările nu vor afecta convenţiile de dublă impozitare dintre Regatul Unit şi alte ţări.

„Au existat îngrijorări din partea ţărilor care au convenţii referitoare la dubla impozitare cu Regatul Unit, inclusiv India, că ar putea fi implicate în plata impozitului pe moşteniri. Nu va fi cazul. Nu vom modifica aceste convenţii privind dubla impozitare”, a spus ea.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe a declarat pentru CNBC că ajustările sunt menite să încurajeze non-domii să aducă fonduri în Regatul Unit, stimulându-i să cheltuie şi să investească aceşti bani acolo.

„Deşi nu ne aşteptăm ca aceste modificări să afecteze veniturile fiscale de 33,8 miliarde de lire sterline pe care OBR le prognozează a fi generate în următorii cinci ani, ele reflectă implicarea continuă cu părţile interesate, pentru a ne asigura că reformele anunţate în buget vor funcţiona aşa cum ne-am propus”, se arată în comunicat.

În octombrie, guvernul a introdus măsuri suplimentare care vizează persoanele cu venituri mari, inclusiv noi taxe impuse directorilor fondurilor de capital privat, şcolilor private, caselor de vacanţă şi avioanelor private.

Criticii au avertizat atunci că aceste măsuri ar putea declanşa o plecare în masă a ultra-bogaţilor, mulţi dintre ei fiind consideraţi contribuitori cheie la agenda guvernamentală pro-investiţii.

Potrivit unor date actualizate de la firma globală de analize New World Wealth şi firma de consultanţă în migrarea de investiţii Henley & Partners, aproximativ 10.800 de milionari au părăsit Regatul Unit anul trecut, o creştere de 157% faţă de 2023.

„Majoritatea contribuabililor eligibili HNW vor dori să profite pe deplin de facilităţile de repatriere temporară (TRF) şi vor saluta vestea că schema va deveni mai atractivă”, a spus James Austen, partener fiscal la Collyer Bristow. Acesta a adăugat că modificările propuse nu sunt semnificative şi că persistă multe dintre îngrijorările legate de noile regimuri, în special în ceea ce priveşte trusturile şi IHT.

„TRF este o veste bună pentru comunitatea non-dom care încă se află în Regatul Unit şi care poate acum să mai rămână o perioadă, deşi aceasta ar putea doar să întârzie, nu să prevină, planurile lor de a pleca. Pentru alţii, ar putea fi prea puţin, prea târziu”, a adăugat Matthew Braitwaite, şeful echipei pentru clienţi privați offshore de la Wedlake Bell.

Foto: Chormail | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.