În 2023, 58,1% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani din UE au declarat că au cumpărat sau comandat bunuri sau servicii pe internet în cele 3 luni anterioare anchetei, arată datele Eurostat, biroul statistic al UE.
Procentul a fost mai mare decât media UE (58,1%) pentru fiecare regiune din Cehia, Danemarca, Irlanda, Franța (cu excepția regiunilor ultraperiferice), Țările de Jos, Slovacia, Finlanda, Suedia, Estonia, Luxemburg și Malta.
În schimb, ponderea populației care utilizează comerțul electronic a fost sub media UE pentru fiecare regiune din Bulgaria, Grecia, Italia, Lituania, Portugalia, România, Slovenia, Croația (date naționale), Cipru și Letonia.
În 2023, existau 21 de regiuni ale UE în care cel puțin 80,0% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au cumpărat sau comandat bunuri sau servicii online pentru uz privat: 11 regiuni în Țările de Jos, 4 în Suedia, 3 în Danemarca, urmate de 2 regiuni din Irlanda și o regiune din Cehia. Primele 3 regiuni, cu cele mai mari procente de persoane care cumpără sau comandă bunuri sau servicii pe internet, sunt toate situate în Țările de Jos – Utrecht (87,8%). Noord-Holland (86,4%) și Overijssel (85,9%).
În schimb, există 20 de regiuni în UE în care mai puțin de 35,0% din populație a cumpărat sau a comandat bunuri sau servicii pe internet în 2023: 6 regiuni în România, 5 în Italia și, de asemenea, în Bulgaria, 3 regiuni ultraperiferice din Franța și o singură regiune în Polonia. În cele din urmă, în doar 2 regiuni ale UE, mai puțin de 1 din 5 persoane a utilizat comerțul electronic – regiunea bulgară Yugoiztochen (19,8%) și regiunea ultraperiferică franceză Guadelupa (18,7%).