Reglementatorii europeni avertizează că stabilirea unor limite pentru preţurile electricităţii poate frâna introducerea regenerabilelor şi pune în pericol siguranţa aprovizionării

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Prima analiză a Uniunii Europene privind criza energetică respinge reformele propuse de Spania, reglementatorii europeni avertizând că stabilirea unor limite pentru preţurile electricităţii poate frâna introducerea regenerabilelor şi pune în pericol siguranţa aprovizionării, scrie cotidianul spaniol “El Pais”, transmite Agerpres.

Primul raport al autorităţilor europene de reglementare în domeniul energiei privind proiectarea pieţei de electricitate consideră contraproductivă ideea spaniolă de modificare a sistemului de formare a preţurilor şi, de asemenea, vede drept periculoasă pentru stabilitatea pieţei propunerea de a permite ca, în mod excepţional, fiecare ţară să opteze pentru un sistem propriu de formare a preţurilor, o idee care a circulat în departamentul vicepreşedintei Guvernului spaniol, Teresa Ribera.

Analiza a fost solicitată de Comisia Europeană ca urmare a tensiunii politice provocate de preţurile record înregistrate în ultimele săptămâni pe piaţa angro de electricitate. Raportul definitiv va fi publicat în aprilie. Dar, luni, Agenţia de Cooperare a Reglementatorilor din domeniul Energiei (ACER) a publicat o versiune preliminară a analizei, care combate deja destul de puternic atât “diagnosticul de criză” făcut de Guvernul spaniol, cât şi “reţetele” emise pentru a o soluţiona, mai arată “El Pais”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ribera a insistat miercuri pe necesitatea “unui cadru european adecvat, care să corecteze şi să actualizeze ceea ce nu funcţionează”.

“Combustibilii fosili, tot mai scumpi, nu trebuie să îngreuneze sau să distorsioneze beneficiile tranziţiei energetice”, a spus ea. Ribera consideră, de asemenea, esenţial “să se evite ca preţul CO2 să ducă la o factură inaccesibilă şi injustă pentru familii şi industria eficientă”, ceea ce s-ar putea realiza printr-o reformă a pieţei de emisii.

Spre deosebire de Departamentul lui Ribera, ACER consideră că escaladarea preţurilor nu se datorează problemelor sistemului de formare a preţurilor şi nici manipulării pieţei. Reglementatorii au concluzionat că “principala cauză a fost majorarea preţului gazelor, provocată de creşterea cererii şi dinamica furnizărilor de gaze naturale lichefiate”. Alţi factori, precum scumpirea drepturilor de emisii de CO2 sau nivelul redus al rezervelor de gaze “au avut un rol secundar”.

Legat de posibila manipulare a pieţelor, Agenţia europeană recunoaşte că este posibilă, Dar semnalează că “în prezent nu există nici semnale clare nici dovezi ale unei manipulări sistematice sau de trafic de informaţii privilegiat”. În ceea ce priveşte posibila manipulare a pieţei de emisii, face trimitere la ancheta cerută de Comisia Europeană. Dar surse comunitare atribuie creşterea cotaţiilor drepturilor de emisie răspunsului operatorilor la politicile de mediu ce încurajează tranziţia energetică. După recentul summit de la Glasgow, unde s-a făcut un alt pas spre decarbonizare la nivel mondial, piaţa drepturilor de emisii a înregistrat un avans până la cote record.

Pericol pentru strategia de decarbonizare

Mai dură, dacă e posibil, este evaluarea făcută de reglementatori unora dintre ideile emise de Spania pentru combaterea evoluţiei preţurilor. Deşi raportul nu menţionează Spania, analiza se concentrează pe propuneri precum plafonarea preţurilor la energia electrică produsă pe bază de gaze, stabilirea unui nivel al preţului electricităţii pornind de la o medie care să ţină cont de aportul mai ieftin a regenerabilelor sau fragmentarea pieţei pentru ca fiecare ţară sau grup de ţări să aplice propriul concept de “preţ just”, mai relatează “El Pais”.

Agenţia reglementatorilor europeni subliniază că toate aceste propuneri, majoritatea înaintate sau susţinute de Spania, “presupun o deviere semnificativă a actualei pieţe de electricitate din Europa”. Şi avertizează că trebuie studiate cu extremă precauţie, pentru că pot provoca daune colaterale de subminare a politicilor europene în sectorul energetic, în special, în impulsionarea unei decarbonizări care să fie efectivă din punct de vedere al costurilor.

Deocamdată, semnalează ACER, există riscul de “a pune în pericol securitatea aprovizionării pe termen mediu şi, posibil, şi pe termen scurt”. Cauza acestui risc, spun reglementatorii, va fi că intervenţia în preţuri ar putea lăsa în afara pieţei anumiţi producători, care s-ar vedea obligaţi să vândă în pierdere, şi va frâna intrarea de noi competitori dispuşi să acopere creşterea cererii.

Previzibila creştere a surselor regenerabile într-o serie de ţări va provoca, în plus, conform Agenţiei, o creştere a volatilităţii preţurilor în anumite ore ale zilei. Şi fără semnale clare de preţuri pe piaţă, anumiţi operatori s-ar putea replia şi pe termen lung va deveni mai costisitoare integrarea generaţiei de regenerabile.

Reglementatorii concluzionează că aplicarea unor vârfuri de preţ la anumite tehnologii ar putea declanşa o fragmentare a pieţei europene de electricitate, după mai mult de două decenii de eforturi pentru stabilirea unor reguli comune pentru toţi membrii UE. ACER să asigurări că integrarea pieţelor “reduce volatilitatea preţurilor şi optimizează utilizarea de resurse în toată Europa”. Ei subliniază că sistemul în vigoare “a menţinut, în medie, preţurile la electricitate în UE mai scăzute decât dacă nu s-ar fi aplicat”.

Raportul adaugă faptul că sistemul actual, în care preţul electricităţii se stabileşte în fiecare zi pe baza sursei celei mai scumpe care participă la licitaţie, facilitează apariţia de noi tehnologii de generare care necesită o investiţie iniţială ridicată. Regenerabilele vor beneficia astfel de preţurile mai ridicate determinate de sursele cu costuri operaţionale mari.

“El Pais” mai scrie că reglementatorii admit că Spania, împreună cu Irlanda, se află în grupul ţărilor cele mai afectate de actuala criză a preţurilor la electricitate. Dar pune aceasta pe seama interconectării reduse a celor două ţări cu restul pieţei, care este de numai 4%, respectiv 1%. Raportul semnalează că în ambele cazuri, escaladarea preţurilor se datorează unei excesive dependenţe de gaze ca sursă complementară pentru facilitarea tranziţiei energetice spre o piaţă fără emisii.

Raportul estimează, însă, că această criză se va atenua în aprilie 2022. Şi justifică optimismul pe baza pieţelor futures ale gazelor, care anticipează o drastică scădere primăvara următoare. Dar, adaugă două note semnificative de precauţie: preţurile pe piaţa futures se modifică în mod continuu şi “Europa continuă să fie vulnerabilă la o creştere a cererii legată de condiţiile meteorologice”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: