REPER a depus un proiect de lege prin care propune limitarea numărului de secretari de stat la 4 per minister, față de 7-8 din prezent/ „Măsura ar duce la un maxim de 76 de secretari de stat în ministere”

REPER a depus un proiect de lege prin care se începe reforma aparatului administrativ al statului prin scăderea numărului de secretari de stat, plafonarea numărului de demnitari și angajarea pe bază de competențe și experiențe profesionale, potrivit unui comunicat de presă. REPER propune astfel limitarea numărului de secretari de stat la 4 per minister, față de 7 sau 8 cât sunt în prezent.

„Este primul pas dintr-o reformă absolut necesară atât pentru limitarea cheltuielilor cu aparatul politizat al statului, cât și printr-o redare a unor argumente profesionale necesare în ceea ce privește numirile politice. Am asistat în ultimii ani la o creștere nejustificată a numărului de secretari de stat și subsecretari de stat din cauza nevoilor partidelor de la putere de a răsplăti cu sinecuri unii membri de partid. Am ajuns să avem un aparat supradimensionat și deprofesionalizat în care politruci de partid fără nici o calificare să primească în administrare domenii importante din perspectivă economică sau socială doar pentru că sunt membri de partid loiali conducerii centrale. Proiectul nostru limitează și creează criteriile corecte pentru aceste numiri. Sperăm că majoritatea guvernamentală să își respecte o parte din promisiunile politice și să realizeze pericolul situației în care ne găsim și să forțeze votul în regim de urgență pe acest proiect, astfel încât el să devină obligatoriu chiar pentru următorul Guvern” a declarat Andrei Lupu, co-lider al grupului parlamentar REPER.

Potrivit comunicatului de presă, măsură ar duce la un maxim de 76 de secretari de stat în ministere, plecând de la prezumția că ministerele cu mai puțin de 4 secretari de stat și-ar păstra organigrama.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce privește competențele secretarilor și subsecretarilor de stat, propunerea REPER este ca aceștia să aibă obligația de a face dovada unor studii superioare de specialitate precum și a experienţei şi competenţei lor în domenii care prezintă relevanţă pentru îndeplinirea atribuțiilor stabilite. În același timp, REPER transmite că propunerea vizează și limitarea numărului de subsecretari de stat la maximum 3 pentru fiecare minister și diminuarea cu 33% a numărului de posturi din cadrul cabinetelor demnitarilor. Cei vizați sunt: prim-ministrul, viceprim-miniștii, miniștrii, secretarul general al Guvernului și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, secretarul general adjunct al Guvernului, secretarii de stat și asimilații acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, conducătorii de organe de specialitate ale administrației publice centrale cu rang de secretar de stat, primarul general al Municipiului București, președinții consiliilor județene și primarii municipiilor reședință de județ, precum și primarii sectoarelor Municipiului București și prefecții.

Inițiatorii propunerii sunt deputații REPER Oana Cambera, Simina Tulbure și Andrei Lupu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.